Гърция става най-големия хъб за алтернативен на руския газ в Югоизточна Европа

Гърция става най-големия хъб за алтернативен на руския газ в Югоизточна Европа
11-12-2020г.
20
Гост-автор

Благодарение на Трансадриатическия газопровод и терминалите за втечнен газ Гърция се превърна в най-важния хъб в Югоизточна Европа за пренос на газ, който идва от източници, различни от Русия. Това обяви гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костис Хацидакис.

Министърът приветства завършването на газопровода и обяви, че страната ще започне да получава газ от Азербайджан до края на годината. Хацидакис допълни, че ТАП заедно с други проекти като интерконектора с България и терминала за втечнен газ в Александруполис, ще направят страната му най-важният транзитен хъб за пренос на алтернативен на руския природен газ в тази част на Европа.

Министърът напомни, че изборът за Южния газов коридор през Гърция е бил направен по време на управлението на “Нова демокрация” и премиера Антонис Самарас през 2013 година.

Неговото изказване може да бъде разглеждано и като комплимент към неговата политическа партия, но трябва да се отбележи, че по време на правителството на Самарас, които под натиск започна продажбата на държавни активи, две големи гръцки газови компании бяха цели за придобиване от Русия, но руснаците не успяха да ги придобият.

След това Гърция промени своя геостратегически курс под управлението на лявото правителство на Сириза на Алексис Ципрас, на фона на сближаването между Русия и Турция, И двете основни политически партии в Гърция най-накрая избраха да изиграят американската карта, която настоява силно за развитие на енергийните източници и диверсификацията на инфраструктурата, които да отдалечат страната от руските интереси.

Гръцкият оператор на газопреносната система на страна DESFA бе цел за придобиване от Русия, но в крайна сметка бе продаден на европейски консорциум, а гръцката държава запази миноритарен дял.

DEPA, която е основната гръцка публична газова компания, сега е разделена на две части – търговска и инфраструктурна компания. Компанията е обявена за продажба през следващите месеци.

“Това е исторически момент както за гръцкия, така и за регионалния енергиен пазар, тъй като Националната газова система е свързана с един от най-големите пазари на газ в Европа – този на Италия. Свързан е със Северна Европа чрез Швейцария и Германия, като надгражда ролята на Гърция в регионалния енергиен пейзаж”, се казва в позицията на DESFA при стартирането на Трансадриатическия газопровод (ТАП).

Компанията потвърди, че връзката на ТАП с гръцката преносна система за природен газ е завършена, което позволява незабавното снабдяване и прехвърляне на допълнителни количества газ на гръцкия пазар, за да отговори на нарастващото вътрешно търсене.

Гърция работи и за удвояване на капацитета на ТАП. През 2021 г. ще бъде извършен пазарен тест за удвояване на транспортния капацитет на тръбопровода до 20 милиарда кубически метра годишно. Това обяви управляващият директор на тръбопровода Лука Шипати на гръцката икономическа среща на върха на 3 декември.

Шипати каза, че първоначалните количества от 10 млрд. куб.м. газ по ТАП ще задоволят около една трета от търсенето на газ в България, както и една четвърт от гръцкото и около 12% от италианското търсене на газ.

Той подчерта, че ТАП ще подкрепи и пазарната интеграция в Югоизточна Европа чрез взаимовръзки с ключови енергийни инфраструктури, като интерконектора с България и Йонийско-Адриатическия тръбопровод.

Същевременно ТАП активно допринася за глобалната си цел за намаляване на въглеродните емисии, защото дава достъп до по-чист енергиен източник като природния газ.

Източник: Euractiv

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.