Гърция осъди на 27 г. възрастен българин, който дори не е стъпвал там

Гърция осъди на 27 г. възрастен българин, който дори не е стъпвал там
18-01-2021г.
22
Гост-автор

Никола Мицов никога не е напускал страната, но е признат за виновен, че е прекарвал с камион мигранти.

Гръцки съд е осъдил 85-годишен българин на 27 г. затвор и глоба от 53 000 евро, съобщи "Нова тв".

Никола Мицов е бил обвинен, че превозвал мигранти с камион, който закупил в Швеция. Възрастният човек обаче дори не е стъпвал в южната ни съседка. Оказва се обаче, че покупката на камиона е станало с личната карта, му е била открадната.

"На пазара в Бяла Слатина ми откраднаха документите от задния джоб. В джоба имах лична карта, дебитна карта и 300 лв. Веднага отидох в полицията в ММВР-Бяла Слатина. И те ми казаха да отида да си блокирам дебитната карта - това е на 50 метра. Блокирах я и се върнах да ме снимат за нови документи - разказа потърпевшият. - След месец и половина ме извика прокурорката Кисьова от Бяла Слатиа и ми дава 30 листа преведени от гръцки на български, че имам камион на мое име и съм прекарвал пътници - афганистанци, пакистанци, сирийци, с цел забогатяване. И аз й отговорих: "Госпожо, аз Гърция я виждам само на телевизията. И ако искате още сега ме арестувайте". Тя вика: "Знаем, че е така, но просто лош късмет си извадил. И какво ще стане, ще видим".

"Получихме първата призовка през 2016 г. Подадохме писма до всички институции в страната. Но всички отговориха едно и също нещо - че Гърция е запозната, България е запозната с всичко и да си наемем адвокат", заяви внучката на потърпевшия. Тя обясни, че е направена официална справка и от нея се вижда, че дядо й не напускал никога България.

Внучката посочи, че има още един невинен осъден българин по същото дело. "Човек от Бяла Слатина си продава автомобила без прехвърляне. С този автомобил са прекарвани бежанци. И него го осъдиха на същите години затвор и същата глоба, но човекът няма възможност да се защитава - каза тя. - И питам държавата- Когато един човек няма възможност или близки, които да му помогнат финансово и с подкрепа как ще се справи в такава ситуация. И какво се случва с него?"

Дъщерята на Никола Мицов пък разказа, че дори са се свързали с врачанската прокуратура и постоянно са го викали да дава показания там. "Казаха му да не ходи никъде, да не се притеснява. И оттук-нататък нямаше никакво развитие", допълни тя.

"Надявам се на добри хора като вас (медиите). Все пак някой е обърнал внимание на моя казус и се надявам, както и пее Богдана Карадочева: "Дано, дано", ама накрая излиза "Надали". Дано в моя случай не излезне "надали", защото аз съм невинен и никога не съм ходил в Гърция и просто не знам в какво ме обвиняват, като съм редовен гражданин", казва Мицов. 

Казуса коментира и омбудсманът Диана Ковачева, която заяви, че това е системен проблем, който се нуждае от системни мерки. Тя се надява през април мъжът да бъде оправдан. "Върви се с бързи крачки към осъждането на един абсолютно невинен човек и една фрапантна съдебна грешка. Българският съд няма да допусне екстрадирането на този човек. Имайте предвид обаче, че тази глоба - от 53 000 евро, няма да изчезне. Необходимо е да се създаде експертна група, за да бъдат анализирани подобни случаи, допълни Ковачева.

  Източник: "Сега"

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.