Гърция: Коледният пазар е слаб на фона на Омикрон и поскъпването

Гърция: Коледният пазар е слаб на фона на Омикрон и поскъпването
23-12-2021г.
40
Гост-автор

Под сянката на варианта Омикрон и на поскъпването се движи гръцкият коледен пазар, като оборотът е значително засегнат и според оценките е по-нисък с 25-30 процента в сравнение със съответния през 2019 г.

Разбира се, това, от което търговците се страхуват повече, освен евентуалните загуби през коледния период, е налагането на нови ограничителни мерки или даже на общ локдаун след празниците. Макар че правителството изключва по всякакъв начин подобна вероятност както публично, така и на срещите на негови служители с представители на търговията на дребно, самите търговци не са спокойни. Те отбелязват многозначително, че подобни уверения са имали от отговорни правителствени източници и през ноември до самото навечерие на обявяването на мярката, която предвижда задължителното представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен лабораторен тест за влизане в магазините.

„Още от тази мярка претърпяхме спад на оборота. Дори и да не бъде решено пълно спиране на дейността, затягането на мерките като например забрана за влизане в търговски обекти на неваксинирани или връщане на правилото за един човек на 25 квадратни метра ще бъде равносилно на частичен локдаун“, отбелязва за „Катимерини“ дългогодишен участник на пазара от сектора на големите търговски компании. Не са малко търговците на дребно, които смятат, че правителството е трябвало да заеме по-строга линия през коледния период по отношение например на мерките в увеселителните заведения или по-рано да спре присъственото обучение.

Според търговските кръгове на пазара се наблюдават две тенденции: първо, посещаемостта е по-ниска, но тези, които пазаруват, главно от големите търговски вериги, правят сравнително големи покупки. Второ, в по-малките обекти се наблюдават покупки на продукти на по-ниска стойност в сравнение с миналото. Смята се, че част от оборота се насочва към електронната търговия, нещо, което естествено се смята, че намалява т.нар. „спонтанни покупки“, които се реализират във физическите магазини.

Отражението на поскъпването е явно и на коледната трапеза, цената на която, според оценки на Института по търговията и услугите на Гръцката конфедерация на търговията и бизнеса, е увеличена с до 18,5 процента в сравнение с 2020 г. Оценката на цената на коледната трапеза тази година (за 6-8 души) варира от 82,56 до 113,90 евро. Става дума за нарастване в порядъка на от 9,3 до 18,5 процента по отношение на съответна трапеза през 2020 г.

Разликите в (оценките на) цените се дължат на включването на продукти с различно качество – например дали някой ще купи замразена или прясна пуйка и заводски курабии или от пекарна. Сигурното е, че се регистрира значително нарастване на цените на всички продукти, които съставят коледната трапеза, от агнешкото и пуешкото, цените на които са се увеличили съответно с 13,9 и 15,3 процента, до картофите и марулите (поскъпване със 7,70 и 46,2 процента съответно).

   Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.