Григор Лилов: Взрив от 2 милиарда кражба край Ветрино

Григор Лилов: Взрив от 2 милиарда кражба край Ветрино
03-11-2021г.
155
Гост-автор
Какво показа аварията на газопровода край Ветрино? Ами онова, което далеч назад във времето разследвах като идея за милиардна кражба чрез „Южен поток“ и наскоро отново разследвах – същата идея, но вече реализирана като многомилиардна брутална кражба от Турски (Балкански) поток.
Платиха се милиарди за 484 км нова тръба. Но всъщност в значима част се ползва старата тръба от предишната транзитна мрежа на България. Затова кражбата по размери е около 2 милиарда, защото стари съоръжения са калкулирани като нови.

Само чуйте шефовете на Булгартрансгаз и босът му Владимир Малинов, които по националните медии заговориха за стари тръби – такива още от времето на социализма, (по техни думи от магистралния газопровод, строен 1986 и завършен 1988), които не издържали. И многократно акцентираха, че трасето не било първостепенно, а стар газопровод с локално значение.

Лъжете!

Някой ще каже – ами това не е Турски поток, а отклонение за Румъния.

Турски (Балкански) е, защото преносът на газ беше спрян не само за Гюргево, но и към Сорбия и Норвегия.

Турски поток е, защото преносът за Гюргево е възстановен, но онзи за Сърбия и Унгария – не е. Сърбите обявиха, че са започнали да си доставят газ от Унгария.

Спряха преносът на газ на северозапад – към другите държави, защото аварираха, разцепиха се – засега две стари тръби от стар газов тръбопровод. За негово всякакви политици-крадци, лъжеексперти и журналя-мисирки протръбиха света, че е новият Турски поток с ново трасе и нови тръби.

Един взрив проглуши ушите за едни почти 2 милиарда. Предишните мои разследвания останаха без отзвук – като мълчалив вик. А сега?

    Автор: Георги Лилов, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.