Говорещият врат от джипката и услужливите медии

Говорещият врат от джипката и услужливите медии
24-09-2020г.
55
Иван Бакалов

В момента държавата се управлява от врат, който говори на кормилото на джипка.

И тази лудост се дължи на контролираните медии. Борисов се качва на джипката, качва се на хеликоптер, снима се сам – неговата пиарка, наричана „Севда ти-ви” – раздава кадрите на медиите и ги пуска във Фейсбук. И всички телевизии ги разпространяват в новините, да облъчат народа със словото на говорещия врат…

И тази дива пропаганда върви по медиите съвсем безкритично. Вчера например, докато се возеше с хеликоптер с гости от Саудитска Арабия, Борисов наговори куп лъжи, които могат да предизвикат международни проблеми на България. Вместо медиите да покажат, че това са фалшиви новини, изречени от министър-председателя, те го пускат безкритично да лъже. По газопровода „Южен поток” или „Турски поток”, който само Борисов си нарича „Балкански поток”, щял да върви газ и от арабските страни, американски, всичко ще влиза в хъб „Балкан” и т. н.

Този газопровод отива в Сърбия и се строи с цел да пренася транзитно газ от Русия през Турция за Унгария, Австрия и Италия. Капацитетът на газопровода е зает с преноса на този газ.

Българският премиер говори небивалици

 „Разсеяхме една лъжа”, каза той вчера от хеликоптера – фирмата, която строи газопровода не била руска, а саудитска. И няма кой да му възрази, че това въобще не е било лъжа и не е въпросът кой го строи. И сега по газопровода работи руска фирма, подизпълнител на саудитската. Какъв е проблемът? Ще строи, който има опит и знае как.

Заедно с тази „въздушна инспекция” на руския газопровод, наречен „Балкански”, който американците в никой случай не искат да бъде завършен, се случи нещо за замазване на очите. Обслужващият прокурор Гешев обяви, че двама руски дипломати шпионирали българската армия от 2016 насам. И Външно министерство веднага ги изгони. Никой ли в телевизиите не забеляза връзката, че това се прави за парлама? Барем едно въпросче да зададе. Да не би прокурорът да е на подчинение на правителството?

Самите медии задълбочават кризата като се държат безкритично към премиера и просто ретранслират неговата пропаганда. Това не намалява политическата криза, а я усилва.

Не трите големи телевизии, само една Би Ти Ви, ако приемем, че е по-слабо под контрол от властта, може да реши политическата криза и да свали правителството за месец. Достатъчно е на всяка разнасяна от правителството лъжа и неадекватни решения да кани коментатори, които да разобличават действията му и лъжите на премиера Борисов. Достатъчно е репортери да питат право в целта на публични прояви на министри и премиер. Или водещи като Цветанка Ризова да не замазват положението, а да здават неудобни въпроси.

И в новините да се намали услужливо пусканата продукция на „Севда ти ви”. Впрочем, въпросната Севдалина Арнаудова, приближената на премиера с къща за 1 млн. лева, за която никоя телевизия не я попита, вече не е на работа към министерския съвет, а към партията ГЕРБ. Което не пречи на телевизиите да пускат партийна пропаганда.

 

Обществото е като приспано от сегашните обслужващи телевизии

 

Няма значение дали на протестите са 30-40 хил. или 3-4 хил. души. Те продължавата вече повече от два месеца, причините за това са корупционни разкрития, които остават без отговор и прокуратурата се опитва да ги замаже. И медиите се правят, че все едно ги е нямало. Кризата се усилва от действията на неадекватното правителство, което се опитва да се закрепи, като вкара обществото в дебат за нова конституция, писана ня колано от комедийни фигури като Данаил Кирилов. И медиите се хвърлят да разпитват юристи за нова конституция, сякаш това е най-важното.

Въпросният комедиен министър Кирилов беше един от множеството сменени като носни кърпи министри, в опитите Борисов да се крепи на повърхността.

Правителствата на Борисов от 2009 г. насам са възможни поради коалиции. Дори в първия му мандат той нямаше достатъчно депутати в парламента да направи правителство и беше подкрепен от „Атака” и партията на Костов, без да влизат официално в коалиция. Във втория си мандат ГЕРБ имаше само 85 депутати. И в момента дори с коалиционните партньори правителството на Борисов не може да събере 121 депутати за мнозинство. Управлява с купени депутати оттук-оттам, в стила на цялото си клиентелистко управление.

В целия този фарс медиите се държат като прислужници. Чакат да видят какво ще стане и какво ще кажат от правителството.

Източник: e-vestnik.bg

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.