Госпожо Мустафа!

Госпожо Мустафа!
28-02-2022г.
129
Мартин Карбовски

Простете, че не ви изписвам с титли и обръщения. Имам един простичък граждански въпрос.

Аз съм детето / днес на 50 години/ , което тайно чуваше как родители и съседи скришом търсеха и слушаха Voice of America и Свободна Европа в края на 80-те години. На миналия век. Помня ги - гушнали радиоапаратите и оглеждащи се в собствения си дом. Имаше риск за наказание и обществено отхвърляне - ако се слушаха тогава тези станции на средни вълни.

По този повод днес с изненада виждам, че единствения руски канал - Первь канал Останкино вече не е в листата на Булсатком, провайдърът, на който плащам. Не съм сигурен , но чух че има европейско политическо решение руски телевизии вече да не се ретранслират. За последното може и да греша, объркан от общото звучене на пропагандата и контрапропагандата.

Затова искам да ви питам съвсем официално:

Госпожо Мустафа, смятате ли, че е демократично, разумно, практично и логично да имаме забранени телевизии и радиа в комуникационните канали на българите, в частност на мен.

Повечето българи са свикнали и може и да не забележат ( а и да им е все едно), че допреди бяха забранени Свободна Европа, а днес е забранен Первь канал на Руската телевизия. Но дори и тогава, в онези мрачни времена се говореше за плурализъм.

“Плурализъм” наричаха помпозно съветските перестройчици идеята да няма забранени мнения и комуникационни канали.

Днес не искам да вярвам, че отново трябва да браним плурализма. Защото идеята за плурализъм едва ли важи само в една посока - от запад на изток.

Рядко гледам руска телевизия. Едва ли ще ми липсва много. Но искам да знам къде живея.

Може би по-правилния въпрос би бил “кога живея?” и ще се наложи ли отново да живея в миналото?

В края на краищата - кажете ми вие кои канали да гледам и да се свършва. Призовавам, ако има помнещи колеги журналисти да зададат същият въпрос.

Ако колегите журналисти не са съгласни с мен - няма как, ще отстъпя и ще кажа че въпросът ми е дребнав. Или ще е дребнав до онази петъчна вечер, когато по един стар спомен ще се наложи да гледаме само американски новини?

Госпожо Мустафа! Ужасно наивно е аз да ви давам акъл и да се обръщам към Вас от Фейсбук - но ви моля, не, заклевам Ви - да не правите онова, което правеха тук руснаците преди 30 години. Надявам се, че ме разбирате правилно.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.