Гордия марш на идиотите

Гордия марш на идиотите
26-08-2021г.
120
Гост-автор

Идиотите винаги са съществували. Когато са били потискани, цивилизацията е била в подем  – ренесанс, индустриални революции или революции въобще.

        Въпросът е как идиотите да се поддържат в разумни граници.

        Най-силното оръжие е образованието.

Защото, един образован идиот, е в пъти-по малко опасен от необразования. Но на това извращение, което наричаме демокрация, са й нужни идиоти. Защото дали си идиот или не, твоят глас е еднакво ценен. А когато си идиот, можеш да си даваш гласа за най-идиотски каузи. Да бъдеш убеждаван във всякакви идиотии. Да твърдиш идиотии. Въобще, удобен материал си. За разлика от идиотите, неидиотите са костелив орех. Имат мнение, спорят, и най-лошото – разсъждават.

Затова идиотията се насърчава. От най-ранна детска възраст, по радио и телевизии текат пропагандни кампании. Да си идиот не е срамно. Дори е поощрително. Грабвай един телефон с пет камери и си загуби живота, докато ловиш покемони. Ако си уловил достатъчно, могат и по телевизията да те дадат. Тоест, да успееш. Може някоя газирана напитка да ти връчи награда и дори да произведе кен с твоето име.

        При момичетата е по-лесно. Там дори не е нужно да ловиш покемони. Достатъчно е да се наблъскаш със силиконови корекции и да чакаш размножителния процес да ти се случи. Надяваш се на нещо изключително, защото ти самата си изключителна, а си мислиш така, защото някой ти го е казал, ама не си спомняш кой точно. Може би фризьорът.

        За идиота е важно да се научи да консумира.

Консумацията да се въздигне до ниво инстинкт. Да е по-нужна от дишането. За пазара най-полезния идиот е консумиращият идиот. Консумацията движи индустрията. Идиотът трябва да има нужда от нови дрехи. Толкова нови, че да не смогне да ги облече по един път. Идиотът трябва да се приучи да яде ГМО храни. Те не са измислени да изкоренят глада на планетата, а за да повишават печалбите. Това е толкова идиотски просто! На идиота това трябва да му харесва.

        Съвременният идиот може да не работи. Достатъчно е да получи достъп до средства под формата на кредити и заеми, които да плаща с изкараното от поколенията преди него и доживотното си съществуване.

        Вниманието на идиота трябва да е постоянно ангажирано. Примерно, да тръпне в очакване на нов модел кола или да се чуди какъв пол е. През останалото време му се пускат риалити формати, подходящи за наскоро формираните идиотски вкусове.

        Ако това не ви допада, единственото нещо, което може да направите, е да не бъдете идиоти. Знам, че не е модерно, не е тренди, няма да събере много лайкове и не става за клип в социалките, но за вас ще е много полезно. За целта довечера вземете една книга по избор и прочетете две страници. Като начало е достатъчно.

   Автор: Емил Йотовски

   Източник: novini.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.