Годината е 927 след раждането на Христа...

Годината е 927 след раждането на Христа...
19-04-2021г.
24
Гост-автор
Във Велики Преслав, столицата на Българското царство, българският патриарх Дамян Доростолски отслужва Света литургия на български език. В същото време населението на първото руско държавно образувание - Киевска Русия, все още не изповядва християнската религия. Това ще се случи едва шест десетилетия по-късно през 988 г. За да придобие руската църква статут на патриаршия, ще бъдат нужни още близо 600 г., когато в крайна сметка това става през 1589 г. Нека обърнем поглед към съседна Сърбия, където шовинизмът редовно се впряга в градежа на национален имидж. Тяхната православна църква става самостоятелна едва през 1219 г., а с патриаршия се сдобиват чак през 1346 г. Всичко това превръща Българската православна църква в първата автокефална след древнопросиялите църкви и в най-старата национална църква в цяла Европа. Но това не се признава от братските ни православни църкви. Заради тяхната любов към нас, разбира се... Паралелно с това българският език, като богослужебен, се издига на нивото на латинския и гръцкия.
Годината е 717 след Христа...
Арабският халифат е обградил Константинопол - центърът на света по онова време. Арабите владеят огромна територия от Индия до Испания и са твърдо решени да проникнат дълбоко в Европа. Българският владетел кан Тервел (Тривелий Теоктист) обаче не мисли така и след серия решителни сражения побеждава арабската армия, която според различни източници е наброявала колосалната цифра от 254 000 души (Според хрониста Михаил Сирийски). Българската войска е била толкова добре организирана и ефективна, че сред арабите тогава се ражда сентенцията: "Арабинът се страхува най-много от три неща: халифа, морето и ...българите!" Тази победа е толкова значима за бъдещето на Европа, че тогавашният свят буквално лудва по Тервел. Реално Европа нямаше да бъде това, което е днес, ако арабите не бяха спрени през 717 г. при Константинопол. Признанието към българския владетел е толкова възторжено, че чак до XVIII век името му се възпява в стотици западноевропейски драми, поеми, пиеси и прочее произведения. За сравнение, свръхпопулярната битка при Поатие, където франките през 732 г. окончателно прогонват арабските нашественици от Европа, е била с доста по-скромни мащаби. Според различни източници при Поатие арабите са наброявали между 30 000 и 80 000 души. Така в навечерието на Великден, редовият българин може преспокойно да смята, че именно заради величието на собствената му родина съвременна Европа има привилегията отбелязва християнските си празници.
Годината е 1205 след Христа...
Рицарите от четвъртия кръстоносен поход са завладели Константинопол и на мястото на Византия се появява една нова държава - Латинската империя. Само година по-рано българският владетел Калоян е провъзгласен от главата на римокатолическата църква папа Инокентий III за Цар на всички българи и власи (Rex Bulgarorum et Blachorum). Въпреки унията с папата (която е просъществувала много кратко) битката между непобеждаваните до този момент рицари и Калоян е неизбежна. Така на 14 април, Разпети петък, 1205 г. българите срещат в битка кръстоносците край Одрин. Цар Калоян нанася първото в Европа тотално поражение в историята на смятаните за непобедими латински рицари. Реално България елиминира Латинската империя и пресича предпоставките за разгръщане на католическото влияние на Балканите.
Трудно е да убедиш лъв, който се смята за овца, че може да хапе. Особено когато съвремието 30 години предлага предимно концентрирано унижение на фона на отминалото величие. Това обаче не е извинение, което ни дава право да принизяваме самите себе си. Като помним славната си история, помним и кои сме ние - синове и дъщери на древен и славен род!
Помнете историята! За да може лъвът отново да се изправи на краката си... Той е в сърцето на всеки от нас.
Годината е...2021.
 
  Автор: Отец  Силвестър Янакиев, фб

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.