Глътна ли вода пропагандата?

Глътна ли вода пропагандата?
24-03-2022г.
67
Гост-автор

Лиа Томас е биологичен мъж и плувец в колежанската спортна система на САЩ,  произвеждаща световни и олимпийски шампиони. А тези дни – и зрелищни лъжи, които корпоративните медии превръщат в нова реалност.

За какво става въпрос? Томас е внушителен 190-сантиметров спортист, с широки рамене и дълги крайници. Цял живот тялото му е произвеждало в пъти повече тестостерон от нормалното за жените. Като преминал през пубертета млад атлет, Томас има много повече мускулна маса, сила, издръжливост, плътност на костите и капацитет на белите дробове от момичетата, които се състезават в женското плуване. Той притежава смазващи физически предимства във всеки един спортен аспект. Три години плува при мъжете, където обаче трудно влиза в топ 500.

Но по време на пандемията той решава, че ще бъде тя, започва хормонална терапия, без проблем се прехвърля при жените и веднага заема първото място. За такава драстична разлика говорим – от 500 до №1. Неслучайно има мъжки и женски спорт. Или имаше. Защото странният случай с Лиа Томас е сигнал за потенциалния край на женските дисциплини и илюстрация на силната манипулация на корпоративните издания, които легитимират една очевидна лъжа, а и ярка несправедливост. Това, което медиите правят покрай скандала с плувеца, който „удави“ женската си конкуренция в реалността на хромозомите, не е просто гавра със спорта. Ставаме свидетели на прокарването на официална лъжа – може би най-голямата от всички. Медиите работят извънредно, за да наложат антинаучната теза, че разлики между половете няма и всеки космат, тестостеронен чичо-мачо може да стане нежна и изящна дама, ако реши да се идентифицира, и „чувства“ като такава.

Преди дни Томас постави няколко рекорда в женското плуване и стана шампион, а снимките от състезанието и последвалото награждаване говорят повече от хиляда „престижни“ медийни есета на тема „трансфобия и джендърфлуидни небинарни хоризонти“. Ясно се вижда как един биологичен мъж току-що е смачкал няколко млади дами, доминирал ги е физически, а за награда е поставен на пиедестал от корпоративната информационна мрежа, в новата му роля на „героична шампионка“.

Така момичетата в състезанието са ударени от двойна несправедливост – първо от биологичния мъж, който няма никакво място в басейна при тях, а после и от влиятелните медии, които лъжат, че мястото му е там и само там. Нещо повече – момичетата знаят, че ако се оплачат публично и с имената си, същите тези медии ще превърнат живота им в ад.

Ала много от съотборничките по плуване на Томас са изразили своето смущение анонимно. Още в края на януари излезе материал в New York Post, че той притеснявал младите плувкини в съблекалнята, където разкривал мъжките си гениталии пред тях.

Но почти всички медии, дори и критичните към навлизането на трансджендъри в женските спортове, се подчиняват на новите правила и изискванията на биологични мъже като Томас, обръщайки се към тях с женски местоимения. В хиляди публикации Лиа Томас е определян като „тя“ и „нея“. Това важи и за българските медии, но за щастие тук този път намираме малко повече нюанс и здрав разум от корпоративните издания в САЩ и Великобритания.

На 19 март в сайта на bTV излиза материал със заглавие: „Трансджендър плувкиня стана шампионка на САЩ“. Вътре четем как „тя даде време от 4:33,24 минути, като изпревари втората Ема Веянт с 1,75 секунди“. Българската медия припомня, че „Томас започна кариерата си в плуването като Уил Томас. От bTV информират още как „срещу нея/него се надигна огромна вълна от недоволство.“

За сравнение,The Guardian съобщава: „Лиа Томас сътвори история като първата трансджендър жена, която печели този шампионат по плуване“. Спортният сайт „Sport Bible“ потвърждава: Лиа Томас твори история като първият трансджендър атлет, който печели национално първенство.“

Това, което тези медии не пишат, е, че Томас едва ли ще бъде последният биологичен мъж, изместващ жени от собствените им дисциплини.

The New York Times предвидимо превръща Томас в жертва. Изданието пише как биологичният мъж е „поредният елитен атлет, който става обект на анатомична, хромозомна и хормонална проверка, за да се състезава при жените“.

Медията пак подвежда. Ако имаше реална проверка, Томас никога нямаше да припари до басейн с жени. Дори след хормоналната терапия, целият му организъм все още остава програмиран от природата да доминира над женските тела във всеки един аспект на атлетизма.

Но този път пропастта между медийния разказ и реакцията на публиката зейна зверски и заплашва да погълне голямата лъжа. Кадрите от състезанието изтриха години на мозъчна промивка по „транс“ темата. Социалните мрежи, с цялата цензура в тях, станаха казан от критични коментари за гаврата с жените и женските спортове. Втората в шампионата Ема Уеянт без да иска се превърна в символ на честната и реална победа при жените. Губернаторът на Флорида Рон Де Сантис обяви в официално съобщение, че ще почете родената в щата Ема като истинската победителка в състезанието.

Според мен не бива мъже да се съревновават с жени като Ема Уеянт и да ограбват наградите, постиженията и стипендиите на момичетата“, каза Де Сантис, който бе един от малкото, които в прав текст  посочиха че, Томас е „мъж, който се идентифицира като жена“.

А от Buisness Insiderведнага намериха „правилния“ ъгъл със заглавието си: „Рон Де Сантис отказа да признае победата на транс плувкинята Лиа Томас и обяви класиралата се на второ място Ема Уеянт за „истинската победителка“.

Може би и това заглавие щеше да проработи, ако кадрите от състезанието не бяха станали световна сензация. Този път корпоративните издания не прецениха силата на визуалния разказ. А и на истината, в крайна сметка. На биологичната реалност. Наративът е разклатен. Твърде дълго плуват по течението на лъжата.

    Автор: Владислав Апостолов

   Източник: ahtezimedii

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.