Главатаря на ГЕРБопитеците за пореден път бе уличен в лъжа

Главатаря на ГЕРБопитеците за пореден път бе уличен в лъжа
22-03-2021г.
30
Гост-автор
Едва ли е изненада за някого, когато Главатаря на ГЕРБопитеците за пореден път бъде уличен в лъжа. Не е изненада и повишеният интензитет на лъжите му, тъй като предстоят избори, а Главатаря в такава обстановка е особено неуморим не само в панаирджийските си "инспекции", но и в лъжите, които произнася по десет и повече пъти на ден.
"БНБ попари хвалбите на Борисов за инвестициите
Не само чуждите вложения нямат ръст, както твърди министър-председателят, но и спадът им е огромен – с близо 70 на сто
Премиерът Бойко Борисов се похвали с повишаване на чуждите инвестиции в България, данните на БНБ обаче го опровергаха, пише вестник Дума.
„Въпреки пандемията инвестициите в България не само не намаляват, но и се увеличават„. Това заяви Борисов, който бе на поредния си предизборен оглед за изграждането на довеждащия газопровод до Панагюрище и Пирдоп.
Чуждите инвестиции в страната са с близо 70 на сто спад, стана ясно от данните на Българската народна банка. Преките чуждестранни инвестиции в България през януари са едва 33 млн. евро, показват данните на БНБ. Спрямо съпоставимия месец на 2020 г. има спад от бизо 70%.
Статистиката показва, че почти цялата сума на преките инвестиции през първия месец на годината е под формата а реинвестирана печалба (29,8 млн. евро) – т.е. дружествата с мажоритарна чужда собственост инвестират спечеленото през миналата година. И в този случай има голямо изоставане спрямо януари 2020 г., когато тя е била 120 млн. евро.
За трети пореден месец дълговите инструменти – заемите, които компаниите майки в чужбина отпускат на клоновете си тук, са отрицателни (минус 1,6 млн. евро). Година по-рано стойността е била положителна (40,4 млн. евро).
Най-важният показател – създаването на нов капитал, е само 4,5 млн. евро. През цялата минала година инвестициите в дялов капитал бяха по-малко от 270 млн. евро. Но и това беше добра новина, поне статистически, тъй като предходните три години това перо винаги беше силно отрицателно, т.е. чуждите фирми разпродават инвестициите си в България. Най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната за януари 2021 г. са от Нидерландия – 23,9 млн. евро, и Германия – 6,8 млн. евро."
 
   Автор: Любо Кольовски, фб

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.