Гешев оневинява Борисов за чекмеджето с 2 години закъснение. Медии пригласят

Гешев оневинява Борисов за чекмеджето с 2 години закъснение. Медии пригласят
13-07-2022г.
45
Иван Бакалов

Заглавието в „24 часа” е типичен пример за манипулация – едва ли не Брюксел установил с петорна експертиза, че снимките с чекмеджето на Борисов са фалшиви. А като прочетеш текста, депутат от европарламента цитира експертиза на българската прокуратура. Типично е за европарламента една или друга парламентарна група да брани своите.

Заглавието във в. „Сега” е коректно – „Гешев оневини Борисов за кюлчетата и еврото с прокурорска експертиза”.

Впрочем, защо Гешев досега не е обявил, че прокуратурата е направила експертиза за снимките, ами пуска новината на евродепутат? За да дойде тази новина от Брюксел и „24 часа“ да напише как Брюксел установил?

По начина, по който ще съобщят за това днес в новините националните телевизии, ще се види кого и как обслужват.

Който не е разбрал – имаме си работа с мафия, която е овладяла държавата. Прокуратурата работи като мафия, медии – също. Медии и прокуратура работят в синхрон, не е за пръв път.

Това е информационна война. Дума срещу дума. Прокуратурата голословно може да обяви, че снимките са фалшиви, и като институция много хора ще повярват. Да, ама не. Това са файлове, цифрови снимки, видни и достъпни отвсякъде, всеки може да се убеди, ако им направи експертиза.

Така беше и със записа по случая с Мишо Бирата – и тогава прокуратура и МВР разтръбиха, че имало манипулации, ама нещо било пипано и т. н. Докато независими лаборатории казаха, че записът е автентичен.

Обясненията за експертизата на снимките са нелепи и направо комедийни – имало „многобройни несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките.” Това минава като обяснение за неспециалисти, но на фотограф да обясняваш, или на що годе грамотен човек, че в една цифрова снимка може да има части с различна резолюция, е смешно. И ако някой е направил монтаж, няма никакъв проблем да направи еднаква резолюция на цялата снимка. По-точно обратното е трудно, невъзможно е в една снимка да направиш различна резолюция на различните обекти в нея.

Имало и „несъотвтествие в цвета на водните знаци” – това е друга глупост, защото водните знаци на пачките могат да се видят, като се вдигне банкнотата към светлината. Легнали на пачка осветени или полуосветени могат да изглеждат с различни цветови нюанси. Това твърдение нищо не доказва.

„Изследването показа също, че има многобройни промени в характеристиките на файловете, манипулирайки датите на заснемане на снимките” – съобщава българската прокуратура, или „Брюксел”, както го представя „24 часа”. За това, че на някои (само на някои файлове) са пипани датите на снимане в метаданните, го установихме още с публикуването на снимките изданията bivol.bg и e-vestnik.bg – така е направен опит да се прикрие кога е снимано. Но това не означава, че снимките са фалшиви. На някои от тях дори не бяха пипани датите на снимане и имената на файловете. И опитът да се скрие датата не беше успешен, защото в метаданните имаше още места, в които е кодирана датата и часът на снимане.

Съкрушително доказателство е и цитатът, че разпитаната камериерка не била виждала пачки и злато в чекмеджето. То не е и нейна работа да бърка по чекмеджета, но как може да е доказателство, че снимките са фалшиви това, че някой не бил виждал?

Прокуратурата говори за снимки правени в продължение на година и половина. Да, но по-късно анонимно получихме още снимки, и се видя, че има правени и по-късно, тоест периодът е около 3 години.

Въпрос на въпросите е – колко време й трябваше на прокуратурата да направи една експертиза? Снимките бяха разпространени пролетта на 2020 година, сега е лятото на 2022. Ако така работи с престъпността българската прокуратура, затова сме на това дередже. Впрочем Гешев не работи за опазване от престъпност. Той работи за Борисов. И прикрива престъпления.

Да знае читателят – тези снимки са правени с три различни смартфона, които се пазят някъде и ще излязат в един момент. Вероятно, когато сменят главния прокурор. Има и свидетелки, които са ги правили. И сегашният главен прокурор един ден ще се озове на съд.

 

Атанас Чобанов от сайта Bird.bg пита в страницата си във Фейсбук:

Защо Гешев не публикува методологията и резултатите от експертизата на снимките от спалнята на Борисов? Нашата експертиза е публикувана и в снимките не се открива манипулация. Нека видим и тяхната!
Нашите експерти направиха специфични анализи Noise Analysis, Error Level Analysis, Luminance Gradient, Clone Detection и Level Sweep, които не говорят нищо на широката публика, но специалистите могат да извършат същите проверки и да потвърдят резултатите. Те показват липса на следи от монтаж.

Ако в снимките има обекти с различна резолюция, както твърди петорната експертиза на гешефтатурата, това щеше да даде отражение и в извършените анализи. А там не се вижда нищо подобно.

   Източник:

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.