Германски журналист: Катастрофата в България е домашно производство

Германски журналист: Катастрофата в България е домашно производство
27-10-2021г.
85
Гост-автор

„В част от Източна Европа се е възцарил код червено. В държави като България, Румъния и Латвия, но и в Русия числата, свързани с коронавируса, растат драматично. Здравните системи са безнадеждно претоварени, защото клиниките са в окаяно състояние и зле оборудвани, а лекарките и лекарите вече от месеци работят на предела на възможностите си. Но дори когато нямаше пандемия, шанс за добра терапия така и така имаха само онези пациенти, които бяха готови да надиплят сериозна сума пари“, Това пише в началото на острия си коментар в „Тагесцайтунг“ журналистката Барбара Йортел, която добре познава България, публикуван от "Дойче веле". 

"Благодарение на безхаберните политици"

„Тенденцията е фатална: числата на новозаразените и починалите нарастват стремително, а една от главните причини за това е, че населението масово отказва да се имунизира. В България, която е на опашката в ЕС, изцяло ваксинирани са едва 20% от хората.

Ваксинационният скептицизъм всъщност дава израз на едно дълбоко вкоренено недоверие към държавата - това е рефлекс, който хората са усвоявали в продължение на десетилетия. Тази нагласа изобщо не се е променила - „благодарение“ на некомпетентните и безхаберни политици. България и Румъния вече от месеци пребивават в кризисна ситуация - и в двете държави няма стабилно правителство. Политическите игрички и интриги явно са по-важни от живота и здравето на хората. (…)

Православната църква пък, която открай време е лоно на реакционизма, дава всичко от себе си, за да прати на онзи свят колкото може по-голяма част от паството си. Защото, колкото и да е абсурдно, „словото Божие“ има сериозна тежест сред народа. Тъй че какво ли да кажем за онзи румънски високопоставен духовник, която раздава причастие, без да спазва каквито и да било хигиенни предписания, а на всичкото отгоре твърди, че заразата с Ковид-19 била изключена?

Четвъртата вълна на пандемията вече бушува с пълна сила не само сред хората, но и в главите на политиците, които носят отговорност. Сега те се мъчат да предотвратят катастрофата с такива ограничителни мерки като локдаун, вечерен час, принудителни отпуски и тройното правило „преболедувал-ваксиниран-тестван“, които обвързват с призива към хората да се ваксинират. Пита се обаче дали този апел ще бъде чут толкова бързо. На хоризонта вече се задават многобройни нови жертви. А катастрофата си е изцяло домашно производство“, пише германската журналистка.

Как да се обясни това нежелание да се ваксинират?

Катастрофата е домашно производство - това пише в информационния портал t-online и наблюдателката Лиза Беке. Тя уточнява, че първоначално ваксинациите в тези държави не вървяха поради липсата на достатъчно препарат. „В същото време обаче е вярно и друго: желанието за ваксиниране изобщо не е толкова масово, колкото се надявахме. България и Румъния например дариха или продадоха една част от наличните ваксини, за да не им изтече срокът на годност. Едно допитване в 28 държави търси отговор на въпроса дали хората над 50-годишна възраст са готови да се ваксинират. В Румъния 54% от неваксинираните в тази възрастова група заявяват, че нямат намерение да се ваксинират и занапред. Същото важи за 45% от тази група в България.“

Как да си обясним това нежелание, пита по-нататък авторката и цитира мнението на Феликс Кравацек от Института за източноевропейски и международни изследвания. Според него важен фактор са привичките и условията на живот. По адрес на Русия Кравацек добавя и още нещо, което важи и за останалите страни: „Ниският процент ваксинирани се обяснява най-вече с недоверието към политическите институции, но и с лошата комуникация“.

   Източник: faktor.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.