Германски икономист за отказа от руско гориво: “Нашата икономика ще рухне”

Германски икономист за отказа от руско гориво: “Нашата икономика ще рухне”
08-03-2022г.
70
Гост-автор

Ако слушате западните политици, санкциите могат напълно да унищожат руската икономика. В същото време самите ЕС и САЩ уж само ще спечелят. Разбира се, така изглежда само на думи. Всъщност санкциите ще имат много негативни последици както за Щатите, така и за страните от ЕС.

Германският икономист Даниел Щелтер говори за това как отказът от руското гориво ще се отрази на германската икономика. Според него и двете страни ще изпитат последствията, но Русия ще пострада по-малко заради автономността на икономиката си и запазването на приходите от петрол и газ. Що се отнася до Германия, поради нейната „непропорционално висока“ зависимост от руските ресурси са възможни два сценария за развитие на събитията: „лош“ и „много лош“.

В първия случай въпросът ще бъде ограничен до стагфлация, тоест повишаване на цените с увеличаване на стагнацията на икономиката. Това, разбира се, е лошо. Но не е изключен и най-лошият сценарий - ако говорим за пълен отказ от руски газ и петрол. Тогава ситуацията ще стане абсолютно катастрофална.

„Ще получим двуцифрена инфлация и икономиката ни ще се срине“, прогнозира Щелтер.

Разбира се, Щелтер не е единственият немски експерт, който обективно оценява текущата ситуация. Така по-рано ръководителят на Министерството на икономиката на Германия Роберт Хабек изрази загриженост относно отказа на руското гориво. Вярно, той говореше по-нежно, ограничавайки се до това, че страна без руски газ и петрол ще се изправи пред „трудна зима“. Мислим, че Даниел Щелтер е по-близо до истината.

   Източник: pogled.info

   Превод: В. Сергеев

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.