Гергана Хрисчева: Дори политиката не ни раздели така, както пандемията

Гергана Хрисчева: Дори политиката не ни раздели така, както пандемията
28-10-2021г.
75
Гост-автор
"Нищо не успя да ни раздели така, както ни разделиха като общество пандемията и ваксините, нито старите, нито новите политически играчи на сцената ни противопоставиха така яростно - приятели, колеги, познати, непознати, както ваксинацията и Covid-19", каза пред "Нощен Хоризонт" Гергана Хрисчева, дългогодишен журналист от БНР.
"И докато другите държави излизат от кризата, мерките падат, децата са на училище, ние оставаме заложници на това, че все не успяваме да видим общата картина на нещата. Страната ни от години, не само сега в пандемията, не може да се оттласне от дъното и да очертаем визията на бъдещето си. По различи причини...
Така че, за мен пандемията не е началото на промяната. Не, тя показа грозната картина на липсата на организация, на напредничавост, на цивилизован избор, на желание да се развиваме у нас...
Мерките у нас изобщо не бяха драконовски, както в много други европейски страни.
Но ние живеехме с илиюзията, че живеем на самотен изкуствен остров, като добавиш към това и склонността на българина да вярва в конспиративни теории, тоталният му индивидуализъм, недоверието в институциите и в науката, липсата му на желание да чете достоверна информация, да разчита статистики и цифри - резултатът е налице.
А на този фон лекарите са вече крайно изтощетени. По над 200 души починали на ден, при 45 000 болнични легла в страната по документи, когато над 7 000 от тях се запълнят с пациенти с Covid-19, системата умира...метафорично казано - няма да има адекватна медицинска грижа за всички. Защото зад всяко легло трябва да стои екип от лекари и апаратура.
Е, тук е мястото да кажа - всеки избира сам дали да живее или не, дали да се ваксинира или не...звуча много песимистично.
Но аз перспектива не виждам у нас да се заражда мислещо общество. Хората се лутат между принудата от ваксиниране и необходимостта да ходиш на работа.
У нас липсва перспектива в политическо и икономическо отношение, според мен.
Гергана Хрисчева разаказа още, че за себе си е открила начин да търси и положителното в родината ти. Това е чрез рубриката и "Младите хора, които ме вдъхновяват".
"Няма по-заражедащи срещи от вдъхновени млади хора. Първият ми гост - бъдещата художничка  - Симона Дянкова,  педиатърът от Александровска болница д-р Георги Николов и ендокриноложката от Света Анна д-р Десимира Миронова,  лекар на първа линия, както и анестезиологът от Пирогов д-р Димчо Генджелиев. Но и заредените с ентусиазъм доброволци от БМЧК - Стели Джамбазова, Радостина Йорданова и Ивайло Петков. Невероятната учителка на ромски деца Михаела Илиева, бъдещият инженер Здравко Тренев, майките от Проект#ЗаДоброто...
"Като уеб редактор в сайта на БНР реализирахме няколко подкаста в областта на здравеопазвавето - "Кожа и слънце", "Здраве, наука, иновации" и най-новият подкаст - "Covid ваксините". 
Срещите ми с изтъкнати специалисти в областта на медицината ми дават надежда, че науката и иновациите имат място в нашето и в България.
Съжалявам обаче, че лекари на първа линия и математици предупреждаваха от месеци, че пикът на пандемията ще бъде през октомври, но сякаш Министерството на здравеопазвавето не чу тези мнения и изведнъж от вторник за четвъртък обяви зелените сертификати за задължителни.
Това трябваше да стане поетапно, още в началото на летните месеци обществото да бъде предупредено, че от 1 септември или от 1 октомври се готви въвеждането на задължителните сертификати. Хората, системата, личните лекари, РЗИ и болниците, самата информационна система щяха да бъдат подготвени за това.
Ваксинираните без сертификат спокойно щяха да си ги вземат през лятото, а тези, които са се колебаели дали да се ваксинират, щяха да имат време да се информират и да вземат своето решение. Но това не стана. И питам - защо заповедта на МЗ за зелените сертификати е била готова в 8 сутринта, а се публикува в 19:00 часа вечерта?
В областта на здравеопазването Гергана Хрисчева печели множество престижни отличия. Като репортер от Програма "Хоризонт" на Българското национално радио Гергана Хрисчева е удостоена през 2019 година с наградата -"В името на живота"- Даниела Сеизова!" на Федерация "Български пациентски форум" - в категория "Радио" за цялостен принос в здравеопазването.

През 2019 година печели и наградата за медийно партньорство в сферата на здравеопазването на Столичната колегия на Българския лекарски съюз. Наградите се връчват от председателя на СЛК д-р Асен Меджидиев в присъствието на председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева.

Альоша Шаламанов, Десислава Николова и Гергана Хрисчева
Альоша Шаламанов, Десислава Николова и Гергана Хрисчева

Хрисчева е удостоена с награда на БЛС още като начинаещ репортер в ресор "Здравеопазване" от председателя на съюза д-р Цветан Райчинов.

Здравни журналисти на семинар за иновациите в здравеопазването
Здравни журналисти на семинар за иновациите в здравеопазването

Малко преди това печели първото си отличие в сферата на здравеопазването през 2014 година от пациентски организации "Заедно с теб" - " За отговорно отношение към здравеопазването" от председателят г-жа Пенка Георгиева.

Пенка Геориева и Гергана Хрисчева
Пенка Геориева и Гергана Хрисчева

Като здравния репортер на програма "Хоризонт" Хрисчева е удостоена и с награда от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, като призът се връчва за съпричастност и активен принос към каузите на организацията. Те са връчени по случай 20-годишнината на пациентската асоциация от председателя на асоциацията Веска Събева.

Здравният репортер печели и наградата на Българската педиатрична асоциация в категорията „Журналист, ангажиран с детското здравеопазване. 

Награди на Българската педиатрична асоциация.Професор Пилософ връчва наградата за журналист,ангажиран с каузата на детското здравеопазване на колежката от БНР Гергана Хрисчева
Награди на Българската педиатрична асоциация.Професор Пилософ връчва наградата за журналист,ангажиран с каузата на детското здравеопазване на колежката от БНР Гергана Хрисчева

На Годишните награди на фондация “Св. Иван Рилски“ Хрисчева е удостоена с приз за Здравна журналистика от д-р Стойчо Кацаров, като председател на ЦЗПЗ. През 2014 година председателят на Фондация МОСТ Юлия Пискулийска награждава с грамота репортерът на "Хоризонт" за принос в областта на здравеопазването.

Председателят на Фондация МОСТ Юлия Пискулийска връчи грамотата на Гергана Хрисчева
Председателят на Фондация МОСТ Юлия Пискулийска връчи грамотата на Гергана Хрисчева
Хрисчева е автор на стихосбирките - "Път и храм", "Мигове остриета" - издадена след конкурс на Министерство на културата - "Помощ за книгата", и "Слънцестоене".
"Имам три послания към хората  - Бог е навсякъде. Останете верни на себе си. Правете добро сега.
Следвайте пътя на сърцето си, виждайте знаците по пътя си - те не са случайност, живейте разкошно - не се примирявайте с посредствеността - нито в любовта, нито в работата, нито във вдъхновенията си", каза още пред БНР Хрисчева.
Гергана Хрисчева издателят Александър Тренев и водещият Лъчезар Цветков за сихосбирката
Гергана Хрисчева издателят Александър Тренев и водещият Лъчезар Цветков за сихосбирката

Гергана Хрисчева е завършила  Софийски Университет "Климент Охридски" през 1996 г. - Факултет "Журналистика и масови комуникации" с профил "Култура", направление - "Телевизионна журналистика" и полувисше - "Библиография и библиотекознание" в Библиотечен Колеж гр. София, през 1990 г.

Работила е като стажант-репортер в БНТ, "Дарик радио" и "Нова телевизия. Дълги години е кореспондент на пловдивското радио "Канал Ком" в София с ресори - Народно събрание, Министерски съвет, синдикални и работодателски организации, политически партии и социални организации. След това е репортер в отдел "Новини" на национална кабелна телевизия "Евроком", на "Демо телевизия", главен редактор отдел "Новини" на телевизия "СКАТ". Повече от 15 години работи в БНР - програма "Хоризонт" като започва в областите – Столична община, екология, политически репортер на НС, след това работи в ресорите образование и здравеопазване.

Още като студентка публикува статити във вестниците "Поглед", "Пулс", "Култура", "Стандарт" и др.

Отличена е с Първо място в конкурс на Френската TV 5 за актуален репортаж от България (през 1996 г. Тема "Дарителство и спонсорство"). Има два авторски филма за предаването "Кръстопътища" на Канал 1 на БНТ. Успешно завършва курсове за телевизионни репортери в IREX (PRO Media) през м. Май/Юни 2000 г.

Има публикувани три стихосбирки и участие в сборника на поетите журналисти - "Тринайсет".

    Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.