Герджиков и чекмеджето на Борисов

Герджиков и чекмеджето на Борисов
19-10-2021г.
71
Иван Бакалов

„Трябвa дa ce прoвeри дaли тeзи cнимки ca aвтeнтични. Тoвa щe e нaй-дoбрe зa вcички ни, тoзи въпрoc дa ce изяcни. Дaли пoдoбнo нeщo e имaлo в къщaтa нa Бoриcoв“, зaяви прoф. Гeрджикoв, кандидат-президент на ГЕРБ в интервю за ТВ1. И повтори: „Не съм сигурен дали тези снимки са автентични. Борисов си е разпознал жилището, но не ми изглежда нормално човек да си държи така парите.“

Отношението към тези снимки е основен въпрос за всеки политик. Как ще ги оцениш, как ще ги приемеш, показва политическата ти принадлежност. И тя не е ляво-дясно, а дали си за правова държава или за фасадна демокрация. Макар че Борисов и всички под крилото му са крият зад термина дясно и така едно меко казано съмнително управление получава и европейска подкрепа.

В Австрия канцлерът Курц подаде оставка и за една стотна от това, което прави Борисов с медиите години наред. В Австрия такива снимки от спалнята на премиера нямаше да бъдат оставени неразнищени докрай. Кой е снимал, кога, какво е имало в спалнята на премиера, дали нещо е внесено или не. Серийни номера на банкноти се виждат, серийни номера се виждат и на някои кюлчета и т. н., по дни и часове ще разследват кой е посещавал премиера.

Това са подробности, които българската прокуратура си пусна покрай ушите. Все едно нищо не се е случило. Дори не ги обявиха за фалшиви, нито търсиха дали някой ги е аранжирал.

Какво говорят тези снимки технически и като съдържание?

Кой какво доказа и провери?

Техническа експертиза и анализ на снимките направихме от „Бивол” и e-vestnik по инициатива на Атанас Чобанов (сега от BIRD).

Беше възложено на експерт да тества с 5 различни софтуера всяка снимка – 4 изпратени до „Бивол” и 5 до e-vestnik.

Нито една снимка не се оказа обработвана с фотошоп, освен че една от всичките (със спящия Борисов) беше намалена по размер спрямо оригиналния кадър на смартфона, с който е снимана. Променяни бяха датите на 6 от снимките, за да се заблуди за времето, по което са правени. Но в метаданните успяхме да намерим и истинските данни за час и ден на снимане, които заличителите са пропуснали. Разглеждахме снимките детайл по детайл, с увеличения да 1600% (виж тук). Описахме всяка подробност в стаята, която допълнително говори за времето на снимане и навиците на обитателя.

И така, имаме снимки правени на четири пъти, през август, септември и декември 2017 и през януари 2019 година. Периодът е твърде дълъг, като не се покрива с обясненията на Борисов. Той твърди, че снимките са аранжирани от някоя Мата Хари, която е внесла злато, пачки и пистолет. Така ги обяснява пред немския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг”, на когото дава обширно интервю (виж тук обясненията на Борисов пред вестника). Пред немския журналист твърди, че имал любовен живот, примерно някоя дама го чакала, той казал, че ще закъснее 15 минути, достатъчно време за снимки. На снимките в чекмеджето съдържанието е различно, така че аранжировката трябва да е ставала на три пъти най-малко, с повече или по-малко пачки и злато.

Дамите, които го посещавали в резиденцията не били проверявани, казва Борисов. Имал каса, можел там да си сложи пачки.

Какво следва от тези официални обяснения?

Първо – снимките са автентични, няма фалшификации. Ако не бяха, прокуратурата при проверката си щеше веднага да ги обяви за фалшиви, също и Борисов.

Второ – обясненията на Борисов, че са аранжирани, не издържат и поставят много въпроси. Коя е Мата Хари? Защо той не посочва име? Не помни коя точно дама, от тези, които са го посещавали?

Впрочем при едно изказване пред журналисти, Борисов обяви, че „една прекрасна госпожа от президентството” е извършила тази конспирация. А сайтът „Пик”, който казва това, което Борисов мисли, обяви, че снимките са правени от Христина Бобокова, съпруга на Пламен Бобоков, когото прокуратурата се мъчи да мачка с недоказани обвинения и съдът ги отхвърля едно по едно. Бобокова, също така, няма нищо общо с президентството. Това са типични за Борисов подхвърляния.

Той си противоречи, веднъж казва, че не се разделя с пистолета си, после отговаря, че не спи с пистолет до леглото си, какъвто се вижда на снимката (любимата му марка „Глок” 17С, с какъвто се показва още като главен секретар на МВР). Накрая казва пред немския вестник, че освен злато и пачки, Мата Хари е внесла и пистолет.

При така подредени обстоятелства и обяснения прокуратурата можеше да издири кой е влизал при Борисов на посочените на снимките дати. Ако има аранжировка, кой я е направил? Това е престъпление. И прокуратурата, и НСО се ограничиха да кажат, че няма нарушения. От НСО съобщиха, че проверявали само за каквото трябва и по правилата. Борисов казва, че дамите не ги проверявали. Едното изключва другото. И да не би гардовете от НСО да опипват дамите на Борисов, вместо металдетектор, през какъвто минават всички?

За снимката на която Борисов спи гол, той каза: „Спинкам щастливо”. Тоест – нищо нередно. Борисов и досега спинка щастливо, с осигурен чадър от прокуратурата. КАкто се вижда, чадър му осигуряват и интелектуалци като проф. Герджиков, влязъл в ролята на негов защитник за тия незащитими снимки.

Оставки подават и разследват само политци като десните в Австрия, и на Запад от Калотина.

    Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.