ГЕРБопитеците омърсиха представите за дясно в умовете на много хора

ГЕРБопитеците омърсиха представите за дясно в умовете на много хора
25-03-2021г.
39
Гост-автор
Неведнъж съм заявявал, че убежденията ми са по-близо до десните. От известно време избягвам да се самоопределям като привърженик на дясна идеология, защото ГЕРБопитеците омърсиха представите за дясно в умовете на много хора. Не съм член и симпатизант на БСП, което също неведнъж съм заявявал, но това няма особено значение. Ето защо ще си позволя да цитирам със съкращения декларацията на председателя на БСП и ПГ "БСП за България", тъй като казаното от Нинова изцяло съвпада с оценката ми за некачествения 44-ти парламент:
"... Но обликът на всяко Народно събрание се дава от мнозинството. Мнозинството на ГЕРБ и Обединени патриоти официално и плаващите мнозинства с други парламентарни партии неофициално отхвърляха грубо и без аргументи нашите предложения. Управляващите наложиха арогантно, самодостатъчно, на моменти минаващо всякаква граница на приличието поведение.
Управляващите сложиха на този парламент 6 печални характеристики, които го превърнаха в една от най-малко уважаваните институции в парламентарната република.
Първо - Вместо да контролира изпълнителната власт, парламентът стана изпълнител на волята на един човек - премиерът. Това е грубо потъпкване на българската конституция и принципите на правовата държава.
Второ - Това мнозинство променяше законите често, при това без оценка за въздействието и в разрез с всяка правна мисъл и законотворческа техника.
Уважаеми управляващи, за четири години сте променили 23 пъти Закона за лечебните заведения. Като изключим ваканциите и неработните дни в залата на парламента, това означава, че на всеки двадесет дена сте променяли Закона за лечебните заведения. Абсурд в условията на здравна криза.
31 пъти сте променили Кодекса за социално осигуряване. Това означава промяна на всеки 15 работни дни.
Последствията са хаотично, противоречиво законодателство, невъзможност за планиране и прогнозируемост на икономиката и на бизнеса, на инвеститорите. Несигурност за българските граждани.
Трето - Това мнозинство от ГЕРБ и Обединени патриоти ще се запомни като едно от най-лобистките. Корупцията се залагаше в законите и така стана ненаказуема. Анализирахме над 50 лобистки поправки в законите, категорично им се противопоставихме, някои от тях успяхме да спрем като безконтролната сеч на горите; отдаване на концесии на язовири; опрощаване задължения на фирми.
Четвърто - Мнозинството на ГЕРБ и ОП наложиха стил на крайна нетърпимост и ограничаване на опозицията. Председателят на парламентарната група беше свален от трибуната и изгонен от заседание заради критика към премиера. Отнемаше се думата на опозиционни депутати, налагаха се наказания без причини, заглушаваше се нашето мнение с изключване на микрофона и неправомерни действия.
Пето - Ръководството на НС и управляващото мнозинство вкараха парламента в груба конфронтация и междуинституционална война с президентската институция. Водени от нетърпимост към критиките на президента Радев за управлението погазихте основен конституционен принцип - за разделение на властите.
Шесто - За четири години мнозинството смени 15 от 19 министри в Министерски съвет, заради корупционни скандали и некомпетентно управление. Тоест, на всеки 34 работни дни на Народното събрание сте сменяли по един министър.
И седмо - За всичко това заплатите на депутатите се увеличаваха постоянно, а управляващите отхвърляха 3 пъти нашето предложение те да бъдат намалени и замразени до края на мандата.
Заради всичко това, заради тази нестабилност и несигурност българските граждани дават една от най-ниските оценки на Народното събрание. Това е изключително тревожно, но и много задължаващо. България може да се управлява по различен начин.
Уважаеми български граждани,
След 9 дни решаваме не просто кой ще стане депутат. След 9 дни се залага бъдещето на България.
В тези кризисни времена на страната ни са нужни визионери, държавници, честни хора, професионалисти, които да ни преведат през трудностите и отсега с умни политики да заложат гаранции за бъдещото развитие на България и просперитета ни като народ. Какво трябва и можем да направим:
Можем да възстановим държавността. Институциите да работят за хората, а не обратното. Личният ни живот да не зависи от волята на един човек, а от работеща държава, която ни гарантира сигурност и спокойствие, достъп до лечение в която и част да се намираме в България. Децата ни да учат от учебници, от които да разбират какво е род и отечество, и да излизат грамотни от училище.
Да имаме производство и работа, доходи и пенсии, които ни гарантират достоен живот. Българската земя да храни българския народ. В 21 век да имаме чиста вода, въздух, земя и гора. Предприемчивите хора да имат свобода да създават производства и работни места. Българските национални богатства да не се пилеят и раздават за жълти стотинки.
Да се прави политика на светло и пред очите на всички, от официалните институции, а не от скрити кръгове.
Ще има справедливост еднаква за всички. Който е престъпил законите, независимо дали е богат, и мисли, че може да си купи безнаказаност, или е политик, който мисли, че може да се скрие зад имунитет. Всеки да носи отговорност пред закона.
Българският национален интерес няма да се продава за една снимка.
Нашата цел, нашият ангажимент пред вас е повече държава, работеща с грижа за хората и за националния интерес. Никой няма да бъде оставен сам в кризата. И това не е утопия, това е реализъм. Може да стане и зависи от всеки от нас. Нека вдигнем глави като достойни хора и го направим възможно. Кураж и на добър час на българския народ!"
P. S.: Бъдещето ще покаже дали казаното от Нинова в заключителната част на декларацията ще се реализира.
  
   Aвтор: Любо Кольовски
Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.