ГЕРБ си вкараха автогол. Отхвърлиха да бъде записано, че ваксините са безплатни и доброволни

ГЕРБ си вкараха автогол. Отхвърлиха да бъде записано, че ваксините са безплатни и доброволни
03-12-2020г.
5
Гост-автор

ГЕРБ си вкараха автогол. Изненадващо депутатите от управляващото мнозинство отхвърлиха в парламентарната зала предложението на БСП да бъде записано, че ваксините ще са безплатни и доброволни.

Това е и искането на здравния министър проф. Ангелов, който непрекъснато повтаря, че ваксинирането ще е доброволно и безплатно.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи като точка 2 на проекта за решение за ваксините да се включи текст „възлага на Министерски съвет да изготви Национален план за ваксиниране срещу COVID -19, изграден върху принципите на доброволно и безплатно ваксиниране.

Това бе отхвърлено от мнозинството – дали защото не разбраха какво точно се иска, или защото идва от страна на опозицията., не стана ясно.

Уверението на министъра от трибуната, че такъв план има и че той утре ще бъде оповестен, че ваксинирането ще бъде доброволно и безплатно не струват нищо. Такива думи сме чували много пъти от тази трибуна. Ние сме парламент в парламентарна република. За да ваксинираме при спокойствие, ред и прогнозируемост, настояваме изрично в решението да се запише след като министъра казва, че това е така – надявам се няма да има нищо против, текстът, че ще бъде доброволно и безплатно“, каза още Нинова.

Преди това от БСП поискаха премиерът да дойде в парламента и да даде информация за технологичните параметри по закупуването на ваксините срещу COVID-19.

„Елате тук, г-н Борисов, и обяснете какво правите“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като обяви, че ако в ГЕРБ са държавници, премиерът ще дойде. Според нея само министър-председателят е присъствал на разговорите с лидерите на ЕС и знае подробности за ваксините.

„Ще е опасно, ако не дойдете“, каза още Нинова. Тя обяви, че най-голямата криза в момента е недоверието на българите към мерките срещу коронавируса, заради което държавата трябва да им даде сигурност чрез информация, а не да засилва внушенията за страх.

В отговор председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че страх се внушава от „Дондуков“ 2. Според нея фиксацията на Корнелия Нинова да вижда Борисов в парламента си е повод за дълго психологическо изследване.

Председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че премиерът отговаря за общата политика на правителството и няма как да знае какво се случва с ваксините.

„Има ли тема, по която премиерът въобще да е компетентен – за ваксините според вас не е, за Северна Македония не е, за какво е“, попита депутатът от БСП Александър Симов. Колегата му Георги Свиленски предположи, че може да го извикат за спирането на футболните мачове в Европа.

Парламентът разгледа проект на решение за участието на България в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарства AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19.

Подробности не са известни, но в пленарната зала се очаква информация да даде здравният министър проф. Костадин Ангелов, за да информира за процедурата по закупуването на ваксини за COVID-19.

Източник: Onovini

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.