ГЕРБ-ДПС владеят енергетиката, правителството не прави нищо да ги смени, а влизаме в кризисен капан

ГЕРБ-ДПС владеят енергетиката, правителството не прави нищо да ги смени, а влизаме в кризисен капан
26-09-2021г.
15
Гост-автор

Автор: Илиян Василев, e-vestnik.bg

Изглежда някакъв унес е обхванал служебното правителство и политическите партии, та не забелязват какво предстои – като криза, и социално напрежение, в условията на които ще се проведат изборите. Те си мислят, че е достатъчно да говорят за повече от същото – за своята изключителност, за почтеност или морален разпад, за лошите и добрите.

Резултатите, които социологическите агенции показват могат да се окажат много далеч от истината. Защото в условията на вълна на отрицание и общо недоволство към всичко и всички, конкретните виновници могат да се измъкнат и да се върнат на власт. Е, едно две знакови имена ще бъдат пожертвани, но Системата ще остане.

Към датата на изборите, сметките за ток, парно и най-вече усещането, че се сме на кораб без капитан (защото не виждам служебното правителство да се е заело с антикризисни мерки и антикризисно говорене и политики) ще расте. И недоволството ще прекрачи границите на разума в полето на оцеляването. Идеална среда за манипулации и хибридни войни.

Да припомним кой е виновен – енергетиката, откъдето започва всичко, беше източена от ГЕРБ и ДПС. Не е сигурно, че дори БЕХ може да тегли вече заеми, тъй като размера на поетите дългове на фона на приходите меко казано смущава. Циниците, разбира се, ще изтъкнат че повишените цени на тока и газа ще напълнят касите на енергийните компании, но регулаторът отдавна се прави на социална бариера срещу пазара и изоставане на повишението на цените от пазарните се трупа.

Да, ТЕЦ-овете ще спечелят, но вижте какъв дълг са натрупали и те, и каква част от „печалбата“ им отива по корупционни канали и най-вече за емисии.

Ако не се налеят спешно пари няма да има природен газ, защото Булгаргаз се издъни драматично с покупката на азерския газ, а руския, макар и в по-големи количества, не е достатъчен – Чирен е със 17 процента по-малък обем на нагнетен газ.

Молитвите са средство на отчаяните – но аз си мисля, че след февруари положението ще стане драматично. Повишените доставки на газ от Норвегия няма да стигнат за нищо. Трябва да се търсят резерви от Азърбайджан, Египет, и най-вече САЩ. Крайно време е САЩ да се намесят, защото от онзи ден е ясно, че Кремъл ще играе ва банк за да постави ЕС на колене заради Северен поток-2.

Цялата енергетиката се намира под контрола на ГЕРБ и ДПС и ТЕ НЕ ПРАВЯТ НИЩО, заложили капани, както поради естествената си некомпетентност, така и зарази охрана на корупционни интереси. Служебното правителство изглежда се примири, че не може да смени гербаджийски шефове по върховете и притихна. И чака съдбата си.

Битките за политическо надиграване в семейството на протестните партии изглеждат нелепи. Само формен „идиот“ може да си мисли, че през ноември социалното недоволство няма да засегне както президента (заради служебното правителство), така и протестните партии, заради очевидното надмощие на егото им. Вече не съм сигурен дали изобщо разбират за какво определени хора са в политиката.

Какво трябва да се направи?

В никакъв случай да не се подписва в този си вид Националния план в частта енергетика с дати за закриване на въглищните централи. Никой не знае колко дълга ще бъде кризата при суровините. Брюксел да бъде така добър, като измисли някаква политика, да я подплати с ресурси за реагиране, в случай че плановете не се окажат реалистични.

Тъй като кризата ще бъде всеобхватна и ще засегне както индустрията, така и индивидуалните потребители е наложителна цялостна антикризисна стратегия, за да не се окаже, че всяка група дърпа към себе си и накрая всички страдат дружно.

Предприятия ще затварят, защото не могат да прехвърлят цените на енергията върху стоките и услугите. Поставете се на мястото на шефа на Топлофикация – ако сега купите газ за 1600 лева на 1000 кубически метра, а регулаторът приема да е само 650 лева, какво правите? За това трябва да се прецени дали е по-изгодно да се подкрепят директно работниците, ако се затвори предприятието, или ако е същностно, да се подкрепи компанията, за да остане „на вода“.

Но основната мисъл трябва да бъде за хората, които ще останат без средства, за да си платят светлото и топлото. Програмите за енергийни помощи незабавно трябва да се активират и разширят, защото процентът на енергийно бедните рязко ще нарасне.

И накрая – всяка партия трябва да вземе отношение по Зелената сделка. В този си небалансиран вид, тя влачи след себе си само щети, ползите не са видими за мнозинството. За това на равнище ЕС и ЕК трябва да се наложи мораториум върху зелената сделка, докато не се направят много по-точни разчети и анализи за ползи-щети, за да бъде преходът към безвъглеродна икономика възможен и устойчив, а не както е сега буря и апокалипсис.

Мнозина виждат в Зелената сделка модерна политика за модерни технологии, а въглищата и фосилите архаизъм и ретроградност. Проблемът е, че енергетиката не е модна сцена на която да има Версаче и Долче и Габана, ние да имаме разходи за лукс и да похарчим за модерност. Енергетиката произвежда стоки, които са и право, и НИКОЙ няма право да задоволява егоистични и модни страсти, ако от това ще следва срив на жизнени стандарти и заплаха за живота дори.

В момента в който климатичните алармисти започнаха да осъзнават, че нещата не вървят в тяхна полза, започнаха да припират да предлагаме Национален план с дата за затваряне на въглищните централи. Знаят, че другата пролет нещата ще изглеждат много, много по-различно и тягата в платната им не само ще изчезне, но и ще се обърне.

За това никакво бързане с предоставянето на Националния план – преди да спрем кървенето и шока, дългосрочните мечти могат да почакат. Докато разберем колко пари ще ни останат след цунамито.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.