Георги Кадиев: Участието в еврозоната трябва да стане само след анализ на плюсовете и минусите.

Георги Кадиев: Участието в еврозоната трябва да стане само след анализ на плюсовете и минусите.
10-05-2022г.
103
Гост-автор
За тези, които изтърваха участието ми в бТВ тази сутрин, синтезирано мнението ми за приемането на еврото от 1 януари 2024:
Участието в еврозоната не ни придава евроидентичност, не ни прави повече европейци, нито по-малко. Дания е кандидат-член от 1997, но продължава да не иска да приеме еврото. Някакви съмнения в тяхната евроидентичност?
Участието в еврозоната трябва да стане само след анализ на плюсовете и минусите. Такъв е правен от МФ и БНБ в 2017 и скрит от Владислав Горанов, именно защото показва повече минуси от плюсове. Това е още по-валидно днес.
Най-големият плюс, именно стабилност на валутата, вече сме изконсумирали с въвеждането на валутния борд.
Другият плюс, участие в Банковия съюз, изконсумирахме в 2020, когато станахме член.
Третият плюс, по-ниски корпоративни лихви по кредити вече не е валиден. Италия е в еврозоната, но лихвите са по-високи от тук, защото просто е по-рискова държава с дълг, равен на 160% от БВП, докато нашият е към 28% от БВП.
Четвъртият плюс, по-ниска инфлация, не е верен. Нашата инфлация за април към април 2021 е 12.4%. Държавата с най-висока инфлация в еврозоната е Естония с 19%, като само последният месец е 4.1% заради спиране на търговия с Русия. Следва Литва с 16.6%. Да, в Европа има и доста държави с по-ниска инфлация от България, напр. Франция и Германия, но всички сме наясно, че те са соц тип държави с безброй регулирани цени и валутата им няма значение.
Петият плюс, по-малка цена на банкови транзакции и превалутиране вече е изчерпан. Банковите транзакции са евтини, а фирмите просто си държат необходимите евро по сметка, без постоянно да превалутират.
Минусите?
Не сме готови. Преминаването на нова валута е огромно усилие на всеки, вкл. най-малката фирма. Счетоводство, софтуер, отчети, всичко се променя. За банките да не говорим. Ние ИЗОБЩО не сме започнали работа.
Ще получим по-висока инфлация заради конвергенция (сближаване) на цените. Доходите в България са 51% от европейските, цените- 53%. Цените ще тръгнат бързо нагори, доходите- по-бавно. Ще станем по-бедни.
Ще носим риска ние да спасяваме чужди икономики, ако дълговете им се национализират. Нали не мислим, че Италия някога ще плати дълговете си? Или Гърция с нейните 215% от БВП? ЕЦБ ще ги спасява и сметката ще я плащат всички от еврозоната.
И накрая, ако има тема, която заслужава референдум (много повече от субсидиите на партиите, примерно) е тази.
И, моля, нека спрем да се самонавиваме как целта е 1 януари 2024. Нито сме готови, нито анализ имаме, нито изпълняваме критериите. А в тези критерии дерогация няма.
Според мен е правилно просто да кажем като Полша, Чехия и Унгария:
Искаме да влезем, но когато сме готови и доходите ни се сближат със средноевропейските.
Дотогава ще работим това да се случи.
"За" ли сте или "против"?
    Автор: Георги Кадиев, фейсбук
 
 
 
 
 
 
 
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.