Генерал-лейтенант Георги Вазов. Биография.

Генерал-лейтенант Георги Вазов. Биография.
17-01-2021г.
108
Гост-автор

Източник: ФБ страницата - Памет Българска

На 17 януари 1860 г., в гр. Сопот е роден Георги Минчов Вазов.Той е български, руски офицер и военен министър. Остава в историята с прословутата си заповед за превземането на Одринската крепост.
За него може да се напише много, някой противоречиви неща, но може би най-важното с което той остава запомнен е, че той е началник на Източния сектор при Одрин по време на Балканската война, който ръководи и по време на настъплението на съюзническите войски два месеца по-късно, при което Одрин е превзет.
На 12 март 1913 г., генерал-майор Георги Вазов – началник на българските войски, обсаждащи Одрин в източния сектор издава своята забележителна заповед № 2887 за атака и овладяване фортовете на крепостта. Точка 6 от нея е останала в историята, и тя гласи:
„ Трябва да се помни, че в тази нощ е необходимо да се реши съдбата на Одринската крепост.
Връщане назад няма!
Противникът трябва да бъде сломен!
Напред ни чакат слава и мир, назад – безчестие и смърт! “
На неговия участък са превзети първите фортове Айваз баба, Айджиолу и др. Участва в пленяването на Шукри паша. За участието си във войната генерал Вазов е награден с орден „ Св. Александър“ II степен, който му е връчен на 25 юни 1913 г. във военното министерство. Снимката е от същата година в която напуска и армията. По- късно е общински съветник в София.
Генерал-лейтенант Георги Вазов умира на 13 август 1934 г. в София. Тленните му останки са поставени върху оръдеен лафет и под звуците на траурна военна музика е погребан в Централните софийски гробища.
Поклон!
***
Ако ви харесва това което правим, харесвайте, споделяйте и напишете коментар за дейността на страницата ни, за да достигнем до повече хора! Човек, който не познава корените си е като дърво без корен!
Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.