Ганя е ужасен от прогресистката трансформация, през която преминава този Запад

Ганя е ужасен от прогресистката трансформация, през която преминава този Запад
09-12-2023г.
0
Ирини Зикидис

"Няма по-голям нещастник от Ганя, който бачка на Запад, а гласува за Израждане и милее за руската кочина".
Не помня колко пъти съм чувала и чела различни варианти на тази фраза, особено след избори, когато за пореден път става ясно, че не малка част от българите в чужбина гласуват за Възраждане.

Живеейки на Запад (макар и не гласувайки за никого), аз съм наясно с причините за този странен, на пръв поглед, феномен.

Да, Ганя печели добре на Запад. На Запад трудът се уважава и е добре възнаграден. Почти няма начин да попаднеш на некоректен работодател - там законите те пазят и се спазват. Стандартът е висок и Ганя работи за добри пари. А ако си учил и си кадърен и успееш да влезеш в някоя голяма корпорация, животът ти ще е наистина чудесен.

В същото време, Ганя е ужасен от прогресистката трансформация, през която преминава същият този Запад, който доскоро олицетворяваше тъй жадуваната СВОБОДА. Веднага давам няколко примера:

Първо, мигрантските политики. Заедно с броя на мигрантите расте ужасът от терористични атаки, no-go зоните, намушкванията с нож на улицата, престъпленията.

Второ, политиките, които се намесват в семейния живот и които позволяват детето да бъде отнето от семейството. Наскоро четох в западната преса материали за украинки, избягали след началото на войната на Запад, чиито деца са били отнети в скандинавски страни, заради "неправилно отношение". Ганя трудно ще приеме някой да му обяснява как да си възпитава децата, камо ли пък някое НПО да му ги вземе.
Трето, джендър идеологията, която до голяма степен шокира относително консервативния източноевропеец. Ганя счита, че какво става под юргана си е лична работа на всеки, и натрапчивото експлоатиране на тази тема, особено пред деца в невръстна възраст, го плаши и отвращава. Ганя не е ок националният флаг на една държава да бъде махнат, и на негово място да се сложи знамето на дъгата.
Днес чета, че една от най-авторитетните медицински асоциации в Канада (The College of Family Physicians of Canada) предлага нови насоки на работа, според които от лекарите приоритетно ще се изисква изповядване на "ценности като  антипотисничество, антирасизъм и социална справедливост, отколкото медицинска експертиза".
Не знам за вас, но мен това ме ужасява. Оказва се, че лекарят вече трябва да притежава преди всичко качествата на политически активист, а не на  професионалист, спасяващ човешки живот. И от мен се очаква да пукна с усмивка на уста, ако лекарят ме убие, докато ми реже хернията, но пък бодро ми рецитира ползите от зелената сделка.
Това са само няколко бегли примера, очертаващи траекторията, по която се движи съвременният постмодерен Запад. И това движение по никакъв начин не кореспондира с представата на Ганя за Запада. Онзи Запад, който олицетворяваше СВОБОДАТА. И на този фон, политическите послания на Възраждане са в абсолютен синхрон с посланията на тръмпистите в САЩ, Алтернатива за Германия в Германия, и всички десни движения в Западна Европа и света.
As simple as that. 
Ама трябва да имаш нещо различно в главата си от талашит, омесен с вкиснала боза, за да го разбереш.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.