Г-жо Фандъкова, надявам се да четете това мое съобщение

Г-жо Фандъкова, надявам се да четете това мое съобщение
18-02-2021г.
5
Гост-автор
Уважаема госпожо
Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova
, надявам се да четете това мое съобщение и да сторите най-после нещо в правилната посока.
Зле изпълнена елетрическа връзка уби човек на територията а управляваната от Вас община. Оказа се, че захраненият обект нямал проект, а служебна бележка. Като дете живеех точно в този район. И днес имам имот там, а в деня на трагедията се оказа, че няколко часа по-късно съм прекосил булеварда на същия светофар. Познавам мястото достатъчно добре. Толкова, че почти във всеки блок имам познати. Мога да се разхождам със затворени очи - знам дори къде тротоарните плочки хлопат, защото Вашата администрация не направи нищо да ги подмени. Моля Ви, недейте да се втурвате в тази посока, наличните тротоарив голям свой дял са повече от 30-годишни. Вашите не издържат и година.
Та, на въпроса: павилионът, чието електрическо захранване се оказа смъртоносно, е на мястото, на което се намира днес, поне от няколко години. Бившият кмет на района е от Вашата партия. Ако собственикът на търговския обект е намерил как да заобиколи регламента, къде са Вашите представители на терен, упълномощени с нужните контролни функции? Къде са служителите на Столичния инспекторат? Какво са правили през няколкото години, в които се оказа, че будката е работила?
Отговарям вместо Вас: там, където бяха всички контролни механизми, когато правихте ремонта на "Графа", когато асфалтирахте вече напукания и кърпен бул. "Никола Мушанов", където пребиваваха, докато се изграждаше третият лъч на метрото. А къде реално са били тези институционални задължения за контрол? - Отклонени са към нечии банкови сметки.
Дали Столичната община не е утвърдила нужните условия, за да бъде един обект захранен с електричество? Липсва ли нормативна база за това? Не са ли съгласувани въпросните условия, процедури и документалните им отражения с фирмите на ЧЕЗ (знаете по-добре от мен, че са няколко и участват на различни етапи от изгражането на кабелното трасе до включването към мрежата и продажбата а електричество)?
Отговорите са пределно ясни: всичко това е направено така, че за "нашите хора" да има отворени възможности в нормативната база да получат желаното, без да изпълнят условията. Тук поставям още един въпрос: вярно ли е, че най-популярният павилион в България в последните няколко дни е собственост на човек, свързан с партията, на която сте заместник председател? Ако не е, то тогава защо въпросният обект беше ангажиран в подкрепата на ГЕРБ на последните местни избори чрез показ на политически изображения? Навярно пак ще заявите, че партийни връзки няма, а аз ще Ви отвърна, че тревата продължава да е зелена, независимо от това дали Вие я виждате такава.
Имам много въпроси към Вас, но ще премина направо към най-тежкия: как гледате на загубата на човешкия живот като майка? Философията на Просвещението - една дума, която в ГЕРБ се чува само на високосна година - ни е завещала един прост начин да проверим дали мислите и делата ни са в приемлива посока: да сменим ролите и да застанем мислено в позицията на онзи, който в момента е срещу нас. Ако трагедията беше застигнала не Любомир, а Михаела, дали пак щяхте да твърдите, че единственият виновен е човекът, поел кметството на района преди малко повече от година, защото не е представител на банкянската политическа селекция? Или навярно щяхте да търсите справедливост за виновните?
А виновни са всички. Първо - Вие персонално, защото позволявате районни кметове да стават "калинки", тъй като сте наясно, че слабият професионалист лесно влиза в корупционни схеми, защото няма какво да продаде на пазара на труда, освен съвестта си. Второ - пак Вие, защото от няколко дни не спряхте да говорите нелепици, а правилният ход беше мигновено да инициирате разследване и да обещаете уволнения, а при доказване на вина, за което лично трябваше да се ангажирате да съдействате - и съдебни процеси. Трето - пак Вие, защото контролните функции на СО във Вашия мандат станаха съвършено невидими и всеки действа произволно. От това - видяхме - вече име не са счупени крайници заради заледените улици и тротоари, но и отнети животи. Четвърто - пак Вие, защото обещавате "черен списък" на фирми, загубили права да изпълняват обществено финансирани задачи в столицата, но такъв няма, защото всички сме наясно, че приближените до Вашия бащица Борисов ще пострадат тежко. Пето - пак Вие, защото позволихте вратичките в регламента, през които - както стана ясно - безпрепятствено влизат и излизат, получавайки исканото, хора с ангажимент към ГЕРБ. Шесто - отново Вие, защото утре ще идете да прегърнете внучето си, а родителите на Любомир никога няма да вземат в ръце негово дете...
Знаете ли?... Преди 33 години един некадърен кранист уби моя дядо. На място. По време на работа. За тази своя постъпка, макар човекът да не го беше сторил умишлено, за известно време беше лишен от свобода. Имате ли скоро път към Сливен? Възнамерявате ли да направите всичко, на което сте способна като кмет на София и заместник председател на управляващата партия, за да бъде намерен отговорният и да получи заслуженото, независимо дали от това няма да пострадате - буквално или имиджово, макар че образът Ви отдавна не е част от твърдата политическа валута.
Съвсем накрая: всичко това е жалко и от още една гледна точка. Помня момента, в който в ролята си на активист за първи път срещнах заместник кмета на София, отговарящ за ресора "Образование, наука и култура". Беше една симпатична дама, напълно лишена от арогантност, готова да работи, макар че кабинетът в Столичната община ѝ беше все още доста непривичен. Късо време след този първи епизод въпросната дама се изправи пред първия си сериозен проблем като управленец - гафът със заисванията в детските градини. На следващия ден тя подаде оставка. Доблестно! Още помня вечерта преди сутрешната пресконференция - четирима души в кабинета за заместник кмета съчинявахме реч за следващия отговорен ден, а трима опитвахме да убедим доста разтревожената дама зад бюрото, че всичко ще бъде наред, че думите ѝ са убедителни, че медиите, макар и често пъти недоброжелателни, този път няма да я нападнат.
Да, всичко това премина. Оставката беше отхвърлена. Помните ли коя беше тази дама тогава? И аз така. Но с едно уточнение - от деликатността и човечността ѝ днес не е останало нищо. Нула. Прочее, едната трагедия оголва пред нас една друга трагедия - тази на загубата на човещина. На пълната оглозганост на хуманизма от политическото хищничество.
И, не, не правя политически ПиАр. Няма да ме видите в Парламента, нито в МС или другаде. Няма да се появя на плакат с призив да гласувате за някого. Кошмарът няма политически цвят. За сметка на това некадърността, корупцията и безхаберието, както и безчовечата циничност, превърнати в норма на публично поведение, биха могли лесно да бъдат припознати и взети на политическо въоръжение. Кое е по-ценно за Вас - да надделеете над опонентите си или да управлявате като добър и справедлив градоначалник? Кое е определящо за политиката - борбата с опозицията или "общото благо"? Тук даже няма нужда да отговарям вместо Вас.
Останете със здраве,
Димитър Атанасов
 
  Автор: Димитър Атанасов
Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.