Warning: unlink(/home/lentata/www/www/public_html/template/cache/navbar.html): No such file or directory in /home/lentata/www/www/public_html/classes/Cache.php on line 14

Франция пуска религиозни карикатури във всички училища

Франция пуска религиозни карикатури във всички училища
20-10-2020г.
24
Гост-автор

„Ние, ръководителите на регионите на Франция, поемаме инициативата днес да подготвим публикуването на селекция от най-впечатляващите карикатури на религиозна и политическа тема, които са се появявали в регионалните и националните медии, - заяви Мюзелие, говорейки на конгреса на регионалните глави. - Фактът, че има карикатури от всички религии, както и широк спектър от политически произведения показва светския характер на републиката“.Във всички училищаФренското министерство на народното образование ще участва в проекта, каза той. Неговата задача ще бъде да осигури разпространението на тази брошура във всички училища във Франция. „С този жест, в съответствие с нашата компетентност, искаме да покажем ангажираност към ценностите на републиката и основните права на всеки наш гражданин да живее в мир и свобода“, обясни той.
Мюзелие подчерта, че „богохулството не е престъпление“ във Франция и нейната територия не е място за „разгул на мракобесието“. „Що се отнася до хумора, наше право е да защитаваме преувеличението и пародията“, каза той.„Нападателят беше само на 18 години и това за пореден път показва важната роля, изиграна от училището <...> и учителите. Ние, ръководителите на регионите, тържествено изразяваме цялата си подкрепа към всички, които всеки ден работят самоотвержено и са страстно отдадени на тази трудна работа, съпровождаща нашите деца до зрелостта им в контекста на ценностите на републиката“, заяви ръководителят на асоциацията.

Превод и редакция: Иван Христов, агенция "Фокус"

 

 

Снимка: БТА

 

Четирима ученици са сред 15-е арестувани във Франция във връзка с убийството на учителя Самюел Пати, който показа спорни карикатури на пророка Мохамед на своите ученици.

 

Сред другите задържани са четирима членове на семейството на убиеца, баща на ученик в училището и известен ислямист.

 

Полицията претърси около 40 жилища на заподозрени радикални елементи, днес предстоят още обиски. Жестокото убийство на Пати шокира Франция.

 

Десетки хиляди излязоха на митинги през уикенда, в памет на учителя и в подкрепа на свободата на словото.

 

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен поиска да бъде затворена джамията в град Пантен (предградие на Париж), разпространила във Фейсбук видео с критики към учителя, предаде ТАСС.

 

"Поисках от префекта (на департамент) Сен Сен Дени да затвори джамията в Пантен", отбеляза министърът пред телевизионния канал ТФ1. По думите му префектът ще подпише съответното разпореждане веднага. Преди това стана ясно, че джамията в този град е разпространила на страницата си във Фейсбук видео с баща на ученичка в лицея, в който работел убитият. В него мъжът критикува действията на преподавателя.


В събота самият ислямски проповедник в джамията беше поставен под стража. 

Източник: dnes.dir.bg, Гласове

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.