Франс прес: С разкритията за корупция Бойко Борисов губи терен

Франс прес: С разкритията за корупция Бойко Борисов губи терен
09-07-2021г.
88
Гост-автор

След напускането на Бойко Борисов, силния лидер на страната в продължение на почти десетилетие, се отвори кутията на Пандора, която може да промени хода на изборите в неделя

Бойко Борисов се снима с почитатели предизборно и позира като народен артист. Снимки: От фейсбук-страницата на ГЕРБ и на Борисов

Държавна болница в София е уличена в продажба на бъбреци на богати чужденци от Израел, Япония и Оман, на фона на безпрецедентна вълна от разкрития за корупция в България, която може да промени хода на изборите в неделя.

Неотдавнашното напускане на Бойко Борисов, силния лидер на страната в продължение на почти десетилетие, отвори кутията на Пандора със скандали. Въпреки че консервативният лидер спечели на парламентарните избори през април, той не успя да състави правителство и служебният екип, който го замени, се зае да разведри въздуха, година след като масови антикорупционни протести разтърсиха столицата.

„Ужасен съм от размера на злоупотребите“, заяви новият министър-председател Стефан Янев пред държавното радио в неделя. „Не очаквах, че ще бъде толкова драматично“, каза той и изрази съжаление за „опитите за саботаж“ от страна на администрацията. В един случай служителите отказват да предоставят исканата информация, в друг – не могат да бъдат открити или внезапно си вземат отпуск по болест, за да не отговарят за действията си. И това е вярно на най-високо ниво: например служители от агенциите за национална сигурност и разузнаване и от Българската банка за развитие са отказали да сътрудничат.

Езиците се развързват

Зад тази пречка анализаторът Евгений Дайнов вижда ръката на Бойко Борисов, който, според него, е създал „паралелна власт“, за да попречи на усилията на сегашното правителство. Случаят с трафика на органи, взети от украинци или молдовци за т.нар. роднини от други страни, е показателен за трудностите пред властите. Уволненият ръководител на въпросната болница първоначално отказва да се съобрази с изискванията, след което се обръща към съда. Четиринадесет години след присъединяването си към Европейския съюз България продължава да е на първо място по корупция в региона, сочи класация на неправителствената организация Transparency International.

През последните седмици българите научиха, че почти половината от всички обществени поръчки се възлагат без конкурс, според данни, предоставени от министъра на финансите. Правителството проверява и авансовите плащания, извършени от държавата на големи компании за изграждане на пътища или язовири, въпреки че работата все още не е започнала и сроковете са изтекли. И ако някои хора все още се въздържат, след години мълчание езиците започват да се развързват. Парламентарната комисия, натоварена с разследването на евентуални сиви зони в мандатите на Бойко Борисов, например, е затрупана със свидетелски показания.

„До върха си“

От своя страна Борисов отрича каквато и да е отговорност и вижда в това желание за отмъщение от страна на заклетия си враг, президента Румен Радев, който е назначил членовете на правителството.

Освен разкритията на вътрешнополитическата сцена, Вашингтон се включи в играта, като в началото на юни наложи санкции на шестима български граждани и 64 техни компании за предполагаемата им роля „в корупцията“. „Това е знак, че корупцията в България е достигнала своя връх, че завладяването на държавата е достигнало ниво, което повече не може да бъде толерирано“, коментира пред медиите Весела Чернева от българската секция на мозъчния тръст ECFR (Европейски съвет за външна политика).

Министерството на финансите на САЩ предприе тези мерки по силата на закона „Магнитски“, който замразява всички активи в САЩ на набелязаните физически и юридически лица и им забранява да извършват транзакции в долари. Сред тях е и бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски, когото според протестиращите Бойко Борисов обвинява, че е защитавал с помощта на главния прокурор Иван Гешев.

„Този порой от новини би трябвало да окаже влияние на изборите“, каза Ивайло Дичев, преподавател в Софийския университет. Борисов най-накрая е „разобличен“, каза той пред АФП, като отбеляза „промяна“ и нарастваща информираност сред обществото, макар че не бива да се очакват големи сътресения в практиките, докато не се реформира съдебната система. Действително, социологическите проучвания показват, че партията на Борисов „ГЕРБ“ губи позиции: сега тя би получила около 20% от гласовете в сравнение с 26%, които получи през пролетта.

Превод е-вестник

   Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.