Франс прес: Фалшивите новини и недоверието оставят България на опашката в надпреварата за ваксинация срещу Covid

Франс прес: Фалшивите новини и недоверието оставят България на опашката в надпреварата за ваксинация срещу Covid
30-08-2021г.
23
Гост-автор

Наближава обед, а центърът за ваксинация срещу „Ковид-19“ в българската столица София е почти празен – ярък пример за това как усилията за имунизация в страната са възпрепятствани от фалшиви новини и широко разпространено недоверие.

В момента, в който се задава четвърта вълна от коронавируси, официалните данни показват, че само 15% от населението, наброяващо 6,9 млн. души, е напълно ваксинирано, което е далеч под средното за ЕС ниво от 53,3%.

„Още от началото на ваксинацията изоставаме на последно място“, заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в неотдавнашно интервю.

По улиците на София е лесно да се забележат нагласите, довели до ниския обхват на ваксиниране. „Категорично не!“ – отговаря 45-годишният строителен работник Георги Драгоев на въпрос на АФП дали би се ваксинирал.

„Смятам, че просто разпространяват паника“, казва той, докато прекарва обедната си почивка на пейка пред центъра за ваксинация. „Ако този коронавирус съществува и аз го хвана, ще успея някак да го победя“, добавя той.

„Не е лесно решение“

Неотдавнашно проучване на „Галъп“ показа, че общо 41,8 % от българите са заявили, че не планират да се ваксинират. Дори някои от тези, които са дошли да се ваксинират, са имали своите резерви.

Счетоводителката Катерина Николова, на 39 г., заяви пред АФП, че за нея това „не е било лесно решение“, като каза, че ускорената процедура за клинично изпитване на ваксините „Ковид-19“ я притеснява.

Роля изиграха и откровено фалшивите новини за вируса. От средата на март АФП предоставя услуга за проверка на фактите на български език, като за този период половината от публикуваните статии са свързани с дезинформация за коронавируса.

Според неотдавнашно проучване на Галъп близо 42% от българите заявяват, че не планират да се ваксинират срещу коронавируса, тъй като фалшивите новини и недоверието помрачават кампанията за имунизация.

Теориите варират от твърдението, че ваксината доставя магнитни чипове, имплантирани в ръцете на хората – споделено хиляди пъти във Facebook – до снимки на победните тържества на френските футболни фенове след Световното първенство по футбол 2018, които са фалшиво представени като снимки от протести срещу „здравния пропуск“ на Франция.

Министърът на здравеопазването Кацаров отчасти обвини „податливостта на българите към теории на конспирацията“ за ниския прием на ваксини, но Николова заяви, че е объркана и от противоречивите мнения на експертите, поканени по телевизията.

Такива гости често биват канени да коментират области извън тяхната компетентност или им се позволява да представят съмнителни от научна гледна точка мнения.

Един от гласовете, поканени да участват в телевизионните дебати, Атанас Мангъров, е доцент по инфекциозни болести и началник на отделението по ковид-19 в софийска болница, но разпространява дискредитирани теории за вируса, настоявайки, че носенето на маска и ваксините не са необходими, и популяризирайки билковите чайове като средство за лечение.

Медийният експерт Нели Огнянова казва, че медиите са допринесли за лошото ниво на информация. „Медиите, социалните мрежи, публичните изяви на експерти и други източници носят споделена отговорност за антиваксърските настроения и за недоверието към ролята и безопасността на ваксините“, казва тя.

„Не е тайна, че това е и част от хибридната война, водена от Кремъл“, добави тя, визирайки ролята на руските фабрики за тролове в разпространението на дезинформация – в страна, която отдавна се радва на тесни културни връзки с Русия.

Подновяване на страха

Според Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“ скептицизмът по отношение на ваксините отразява и „недоволството на българите към елитите“ и по-широкото недоверие към властите и официалната информация.

Според официалните данни България е регистрирала малко под 430 000 случая на коронавирусна инфекция, но експертите и здравните власти са съгласни, че това определено е занижен брой, тъй като достъпът до безплатни тестове е ограничен и много болни просто не са платили, за да си направят тест.

Симеонов казва, че усвояването на ваксините се забавя допълнително от огромния брой хора, които вече са се заразили – или смятат, че са се заразили – и които поради това са отложили поставянето на ваксини в съответствие с медицинските препоръки.

Въпреки това, тъй като се очертава четвърта вълна от инфекции, Симеонов заяви, че „факторът на страха“ може да доведе до промяна в нагласите през следващите месеци и да стимулира ваксинирането.

Експертите се опасяват, че ако населението продължава да се колебае, това може да доведе до още по-голям ръст на смъртността от коронавируси в България – която вече е една от най-високите в ЕС – 263 на 100 000 жители.

    Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.