Философията на българина по време на избори: " Харесвам ги....но нямат шанс да влязат"

Философията на българина по време на избори:
15-06-2021г.
11
Гост-автор
Философията на българина по време на избори може да се обобщи с изразите " Харесвам ги....но нямат шанс да влязат - малки са.Само ще се загуби / преразпредели гласа ми" и
" Всички са маскари.Няма за кого да гласувам,Пак ще е същото".
Така почти половината от българите остават в дома си, за да започнат с критиките веднага след избирането / в което не са участвали/ на новия парламент с думите : " Казах ли ви?!Нищо не може да се промени".
Като в онзи виц : Много искам да спечеля, но не играя тото.
Периодично обаче, в някакви критични исторически моменти българинът опровергава философията си, втурвайки се масово да гласува за току- що създадени партии, забравяйки мантрата, че " малките" нямат шанс.Примери има - и ГЕРБ , и партията на Симеон Кобурготски и " Има такъв народ".
Сигурно има някакъв специфичен български синдром, още недифиниран от науката.Странна смес от невяра и критичност и жажда за Спасител.
На практика това води или до ниска избирателна активност или до рязко повишена само по емоционални подбуди.
Като всяко общество и ние изминаваме пътя към зрелостта си - доверчиви до наивност или необосновано критични.
Време е обаче да разчупим модела.
Това ще се случи, когато започне да действа имунната система на обществото - съдебната система.Само тя може и е длъжна да показва и наказва " маскарите".Когато това се случи и повярваме в авторитета и, пословичната ни критичност , мотивирана от слухове и псевдожурналисти, измислени политици и прокурорски своеволия ще загуби смисъла си.
" Спасителят" няма да е нужен никому, защото всеки ще има стойност и значение според знанията и моженето си.
Дотогава - да мислим критично, но и градивно.Да слушаме обещания, но да внимаваме кой ги казва.Да критикуваме, но само когато доказателствата са безусловни.
И да избираме - според качествата.
Искаме домът ни да е сигурен и красив.Искаме децата ни да имат най- добро образование.Искаме най- добрият лекар да лекува близките ни.
Избираме най- доброто.
Така трябва да постъпим и когато избираме парламент.Хората, които НИЕ изберем ще определят данъците, социалните придобивки , здравната система, образователната....
Каквото посеем, това ще пожънем.
 
    Автор: Румяна Ченалова, фейсбук

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.