Фактът, че само жени вземат медали в силови спортове, не значи нищо на тема равенство на половете

Фактът, че само жени вземат медали в силови спортове, не значи нищо на тема равенство на половете
07-08-2021г.
21
Гост-автор
 
Контратеза. За размисъл сред приятелския ми кръг. Ако искате, поплюйте ме малко.
Моля, не може ли, тук в мрежата и из аналитичните медии, да се зарадваме просто на тези медали? Просто да се зарадваме. Без находчивите политически закачки, джендър остроумия и подобни?
Не, фактът, че само жени вземат медали в силови спортове, не значи нищо на тема равенство на половете, мястото на българския мъж и пр. Значи само, че в момента хич ни няма в основните спортове. Защото, за добро или лошо, комерсиалните спортове са преимуществено мъжки. Там именно ни няма - при лъвския пай. Има ни в екзотиката. Радостно е все пак, че поне някъде ни има, но е червена лампа за развитието на високия ни спорт.
И да, нормално е някой дългогодишен министър да се хвали с неочаквано доброто представяне на олимпиадата. И аз не го приемам за добър вкус, но е напълно очаквано. Нали не мислим, че тези медали са дошли за няколко месеца? Разбира се, спорно е колко са дошли "благодарение на" и колко "въпреки", но по тези въпроси съм на принципа "аз знам, че нищо не знам".
И като ще си говорим за политика, пак да кажа - с усмивка - българският химн се слуша мирно, а не с ръка на сърцето. Но - признавам - когато гледах Ивет Горанова на стълбичката или днес - Стойка Кръстева - и аз посегнах към сърцето си.
   Автор: Първан Симеонов, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.