Факт-чек: Затварянето на хората намалява ли болните от Covid-19?

Факт-чек: Затварянето на хората намалява ли болните от Covid-19?
18-11-2020г.
11
Гост-автор

Смъртността в България в началото ноември бележи увеличение с над 35% над средните стойности заради втория пик на епидемията, показва статистиката на НСИ. През последната седмица смъртността от коронавируса в България се изкачи до шеста позиция в света.

На този фон премиерът Бойко Борисов категорично отказва да се говори за по-строги мерки, въпреки засилващите се призиви в тази посока. Здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е бивш началник на Александровска болница, поддържа тезата на премиера с много спорно твърдение.

„Вие виждате какво се случва в страните, в които се налагат тези (ограничителни) мерки. Там не наблюдаваме намаляване на ръста на новозаболелите“, каза Ангелов в сряда пред БНТ.

EURACTIV България провери дали това изказва на здравния министър е вярно или вкарва в заблуждение гражданите.

Израел

Израел стана първата държава, която усети удара на втората въла на коронавирусната пандемия. Локдаунът (заключването на хората) влезе в сила на 18 септември. По данни на института “Джон Хопкинс“, който събира статистиката за разпространението на коронавируса по целия, свят, пикът на епидемията в Израел е бил на 23 септември . Тогава са регистрирани 11 316 случая.  Пикът на смъртните случаи е на 19 август – 73-ма починали.

Строгият локдаун е отменен в края на октомври. През последния ден Израел има 782 нови случая и само един починал. В Израел ограничителни мерки намаляват близо 15 пъти броя на заразените и много повече броя на починалите. По-важното е, че намаляването на новите случаи в страната се оказва стабилно. Установените случаи на зараза са под 800 на ден през последния месец.

Белгия

На 2 ноември бяха обявени строги мерки за сдържане на вируса в страната. Белгийците получиха право да канят на гости по един близък човек, извън семейството. Всички магазини, които не продават стоки от първа необходимост, са затворени.

Според данните на института „Джон Хопкинс“ пикът на новите случаи в Белгия е бил на 29 октомври – 23 921 заразени за денонощие. На 11 ноември страната отчита 345 починали. Две седмици след налагането на ограничителните мерки новите случаи са почти десет пъти по-малко – 2734, а починали са 223-ма.

Белгийските власти във вторник отчетоха, че спадането на случаите в резултат от въведените преди две седмици мерки би могло да доведе до частично отслабване на мерките – например отваряне на някои магазини, като тези за играчки, преди коледните празници.

Чехия

В началото на октомври втората вълна на коронавируса буквално помете Чехия.  Рекордният брой нови случаи е отчетен на 4 ноември, когато те са 15 731. Пикът на смъртните случаи е на 10 ноември – 295 починали.

Още на 14 октомври Чехия въведе строги рестрикции. Гражданите бяха задължени да останат вкъщи и да намалят социалните си контакти до абсолютния минимум. Изключенията са за пътуването до работа, купуването на храна и посещението на близки или лекар. Чехите могат да излизат навън или в парка, но само по двойки, с членове на семейството или сами. Към момента на въвеждането на карантината 80% от болничните легла, предвидени за пациенти с коронавирус, бяха заети.

На 18 ноември новите случаи в Чехия са по-малко от тези в България – 4246. Намалението на новите случаи е близо четири пъти. Смъртните случаи са 142, два пъти по-малко от пика и ще продължат да намаляват.

Франция

Франция влезе във втора национална блокада на 30 октомври, която трябва да продължи поне до началото на декември. Новите ограничителни мерки включват затваряне на магазини от несъществено значение, ресторанти и барове, както и въвеждането на вечерен час.

По данните на института „Джон Хопкинс“ във Франция са регистрирани 125 414 нови случая на коронавирусна инфекция на 8 ноември, което е абсолютен рекорд в Европа. Само десет дни по-късно се забелязва тройно намаление на новите случаи. Те са 45 890, сочат данните на „Джон Хопкинс“. Данните на Wordometer показват още по-ниски стойности. Смъртните случаи през последните дни се колебаят между 600 и 1200.

Испания

На 25 октомври Испания обяви частичен локдаун. Навсякъде, освен на Канарските острови, е обявен вечерен час, който продължава между 23 и 6 ч. Ограничени са събиранията, затворени са границите между отделни региони на страната. Пикът в Испания е бил на 2 ноември – 55 019 нови случаи. Пикът при смъртните случаи е на 4 ноември – 1623 починали.

Към 18 ноември новите случаи са над четири пъти по-малко 13 159, а починалите са 435.

От наличните данни може да се направи еднозначен извод, че твърдението на здравния министър проф. Костадин Ангелов за безполезността на ограниченията е напълно невярно. То вкарва в заблуждение българските граждани и обслужва единствено политическите позиции на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, но не и обществения интерес от представянето на коректни данни.

Източник: Euractiv

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.