„Файненшъл Таймс“ сече фронтално: Меркел и ЕС имат вина за превръщане на България в проблем

„Файненшъл Таймс“ сече фронтално: Меркел и ЕС имат вина за превръщане на България в проблем
27-10-2020г.
11
Гост-автор
Авторитетна световна медия направи обширен анализ за ситуацията в България, в който посочи и вредата, която нанася на нашата държава канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Най-престижният британски и световен делови всекидневник Файненшъл Таймс, който е цитиран от 19min.bg, прави на пух и прах властта и корупцията в България:

„Протестите срещу всеобхватната корупция в страната разкриват конфузната ситуация около нещо, което ЕС сам е провъзгласил – че ще държи сметка на правителствата, които подкопават върховенството на правото. Но докато институциите в Брюксел и някои западноевропейски страни често критикуват властите в Унгария и Полша, към България демонстрират много по-меко отношение. Този двоен стандарт може да повлияе на идеята за фонда за възстановяване на ЕС в размер на 750 млрд. евро, предназначени за противодействие на икономическите ефекти от коронавирусната пандемия.


Това е и съзнателен на политически избор на дясноцентристките европейски лидери и партии, преди всичко на германския канцлер Ангела Меркел и нейните управляващи християндемократи. Партията на Борисов – ГЕРБ, дава гласове в Европейския парламент за Европейската народна партия, която включва и ХДС на г-жа Меркел.

Дългогодишната доминираща роля на ЕНП в Европейския парламент се топи и тя се нуждае от цялата подкрепа, която може да намери. ЕНП се хвърли да защитава Борисов, противопоставяйки се на резолюция на Европейския парламент, която осъди корупцията и демократичното отстъпление в България.

 
Усилието й обаче се провали и резолюцията беше приета. Като знак за дискомфорта от про-Борисовата линия на партията шестима евродепутати от ЕНП подкрепиха документа и 24 се въздържаха.


Мащабът на българската корупция отдавна не е под въпрос. В последната си оценка наинвестиционния климат в България Държавният департамент на САЩ посочи: „Корупцията е ендемична, особено при големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор“. Миналата година най-малко 35% от договорите за обществени поръчки включват корупционни практики. Transparency International, която следи борбата с корупцията в света, поставя България на най-ниско място сред 27-те страни в ЕС по своя индекс за възприятие на корупцията.

Българската корупция е мрежа от непрозрачни връзки между политическия свят, публичната администрация и мощните бизнес интереси. Тези мрежи от своя страна замърсяват безпристрастното прилагане на закона.

Българският проблем се превръща в неудобен тест за ЕС, който се опитва да се придвижи напред с фонда за възстановяване от 750 млрд. евро. Според първоначалния проект за нетното разпределение на парите от него България ще получи 11,7 млрд. евро или малко под 20% от националния си БВП.

Като най-бедната държава в ЕС, тя ще се възползва също от субсидиите и помощта по оперативните програми, заложени в бюджета на ЕС за 2021-27 г.


Редица смели български юристи, граждански активисти, журналисти и политици от малки партии правят всичко възможно, за да привлекат вниманието към проблема с корупцията, понякога излагайки се на значителен риск. Но точно когато се нуждаят от ЕС – да подкрепи собствените си принципи, те чуват малко или нищо.”

Източник: onovini.eu

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.