Европейците да стягат коланите, нашите вече се късат

Европейците да стягат коланите, нашите вече се късат
20-10-2022г.
0
Лентата

В момента никой не се подпомага по линията на енергийната бедност. Трябва да правим разлика между целевите помощи и помощите за енергийно бедни. Първите са само за петте месеца на зимния сезон, а вторите за цялата година, поясни за Радио Пловдив Ваня Григорова, икономически експерт към КТ „Подкрепа“. „При преминаване към свободен пазар някои от нас няма да успяват да покрият сметките си дори за телевизор, осветление и телефон“, предупреди тя.

Григорова поясни, че сеобсъждат различни начини за дефиниране на енергийно бедните. „Ние от „Подкрепа“ одобряваме предложението на БАН, който е най- всеобхватно но изисква повече административен ресурс, за да се установят доходите на човека, неговите разходи и оттам насетне да се реши има ли той нужда от подпомагане. Има готов и друг вариант на проектозакон, в който се залага на друг подход - гарантиране на ниска цена на първите няколкостотин киловата и после плащане по пазарни цени“, съобщи Ваня Григорова.

Според нея вторият вариянт има своите достойнства, но гарантира само минимален размер на потреблението и по-голямата част от домакинствата ще плащат енергията на пазарни цени.

Това, смята синдикалистката, ще ги направи отново енергийно бедни. „Затова ние искаме да се отложи либерализацията на енергетиката за битовите потребители, тъй като по план тя трябва да започне в разгара на зимата“.

Ваня Григорова прогнозира, че за дефиниране на енергийната бедност българските управляващите ще изберат най-вероятно вариантът с двете тарифи за плащане, тъй като е по- лесен. Според нея обаче, той няма да защити адекватно потребителите.

„В България сме най-енергийно бедните в ЕС и се питам защо трябва да спазваме тези изисквания от миналото за либерализация на битовите потребители, след като те ще причинят такива вреди на домакинствата. Мантрата е, че либерализацията не може да бъде спряна, защото не може да бъде спряна. Това не е истина. Тя е човешки закон и може да бъде ревизирана“, категорична е Ваня Григорова.

Тя припомни, че още в началото на годината КТ „Подкрепа“ настоявала да не се вимат решения, които да доведат до увеличаване на цената на горивата, но това не се е случило и работещите са поели този удар. „Сега пак ни се обяснява, че трябва да поемем удара, но защо да го правим? Затова настояваме за среща с президента Румен Радев и да му представим нашите предложения за оцеляване през зимата и да поискаме тези мерки да се вземат сега. Тези мерки могат да бъдет прокарани от служебнато правителство, което е единствената власт сега. Само така можем да успикоим българите и да не ги натоварваме повече“, каза Ваня Григорова.

В заключение тя подчерта, че синдикатите настояват за увеличаване на доходите, защото ако европийците имат накъде да стягат коланите, то „нашите вече се късат“.

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.