Какво става във Франция?

Какво става във Франция?
16-10-2022г.
0
Юрий Борисов

Тъй като за нашите родни политици  най-важният проблем днес е кого да канят и кого да не канят на откриването на Парламента, реших да споделя със своите ФБ приятели нещо за основното напрежение във Франция днес, и за работещите, и за бизнеса, и за политиците. 

Във Франция бързо се разраства стачка на работниците в рафинериите. 

Една трета от бензиностанциите или не работят или имат сериозни затруднения. Има опашки по бензиностанциите. Медии говорят за сбивания на шофьори. 

Вторият по големина синдикат във Франция Confédération Générale du Travail, или CGT, обявява обща стачка на 18 октомври. 

CGT е подкрепена от други три големи синдикати. Работниците недоволстват, че заплатите не мърдат, а печалбите на техните босове са баснословни. 

Да припомним - през първата половина на годината TotalEnergies реализира 10 милиарда долара печалба, а Exxon Mobil  ̶  18 милиарда. 

Въпросът за „свръхпечалбите“ се е превърнал в сериозна разправия в парламента, като опозиционните депутати и от левицата и от десницата изискват компаниите, които жънат неочаквани печалби, да бъдат обложени с допълнителни сериозни данъци.

„Недоволство от  инфлацията заплашва да подкопае стабилността на Европа и нейния обединен фронт срещу Русия за нейната война в Украйна.“ пише, наблюдавайки сеира от страни, New York Times.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.