Европа забранява текстилните маски

Европа забранява текстилните маски
21-01-2021г.
4
Гост-автор

Текстилните маски постепенно се забраняват в цяла Европа. Причината това да се случва е появата на новия вид коронавирус, който се оказа много по-заразен от съществуващия до момента. Поради тази причина вместо тях трябва да се използват маските  FFP2, произвеждани в Китай като KN95, а в САЩ - N95. Алтернативата са маски за хирурзи в операционните.

Такова решение вече беше взето в Германия, която предстои да бъде одобрено и в Австрия. В понеделник медицинският съвет в страната  препоръча да не се носят ушити вкъщи маски от подръчен текстил заради недостатъчната защита от новите варианти на вируса. 

Специалисти коментират обаче, че има няколко проблема с тези маски. На първо място,  те са в пъти по-скъпи от обикновените за еднократна употреба (макар че при обработване при 80 градуса във фурна се допуска използването им няколко пъти, обаче при изключителни случаи на остър недостиг). На второ място, те  не се намират толкова лесно.

Към момента препоръката на СЗО е хирургическите маски да са за медици, за хора със симптоми на коронавирусното заболяване, за контактували с тях и за тези над 60 години. За масовото население е в сила препоръката за текстилни маски. Френските здравни власти имат същата препоръка, включително защото неправилното им поставяне може всъщност да увеличи риска от пренасяне на коронавируса.

  Източник: eurocom

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.