Европа: Не си правете планове за Коледа

Европа: Не си правете планове за Коледа
14-11-2020г.
8
Гост-автор
За първи път след края на Втората световна война, в средата на ноември, християнският свят не мисли за Коледа, не ѝ се радва и не я планира. В някои европейски държави правителствата вече издават официални предупреждения хората да са готови за рестрикции в пътуването и събиранията именно по празниците, дори когато ще ползват личния си автомобил, съобщава Би Би Си. Във Франция, Великобритания, Швеция, Ирландия политици и водещи вирусолози вече дават изявления, в които предупреждават хората да не се надяват на празничност за Рождество. В Португалия ограничителните мерки се затягат още повече и от понеделник, 16 ноември, три четвърти от страната ще бъдат подложени на възможно най-строги ограничения.
 

Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел съобщава, че шведите не бива да мислят за празнични пътувания, за да не се получи претоварване на здравната система в конкретни региони, а и ще бъде твърде трудно след завръщането по домовете, да бъдат проследени контактните лица на новозаразените. Тегнел подчертава, че „най-голямото количество от новозаразени идва от затворени частни партита“, защото поднасянето на алкохол след 22 ч. в заведенията е вече забранено и все повече компании се събират на други места.

Ирландският вицепремиер Лео Вардкар изпраща послание към живеещите в чужбина ирландци да не бързат с резервацията на самолетни билети към родните си места, защото може да се окаже, че няма да бъдат допуснати. Почти същите думи използва и френският премиер Жан Кастекс, който заявява, че е твърде рано да се каже, дали гражданите да планират празник някъде другаде, освен у дома. Според него нито един празник не е основание да се отхлабят локдаун мерките. Според тях хората могат да излизат навън само, за да купят храна, да отидат на лекар и на работа, ако наистина не могат да работят от дома. Всички не-важни места са затворени, включително заведенията и моловете. Дори някои магазини да отворят след две седмици, баровете и ресторантите трябва да останат затворени, категоричен е Кастекс.

Италианският регионален министър Франческо Боча заявява, че още рестрикции ще бъдат наложени, защото броят на починалите в страната расте. „Коледа ще бъде само с най-близките членове на семейството“, категоричен е той.

На този етап в България никой не изрича думата Коледа, но се правят плахи опити да се говори за резервации за студентския 8 декември. Специалистите считат подобни планове за безотговорни, защото не съществува „разреден“ купон, но страхът на правителството от заклеймяващи телевизионни репортажи на отчаяни хотелиери допуска нелогично отпускане на мерките за всяка група, която настоява за това.

В нашата страна приближаването на Коледа е осезаемо само по щандовете в големите магазини, които зареждат с типични за сезона стоки, но дори витрините по централните улици не са навлезли в празничния сезон.

Онова, което у нас никой още не знае е:

Ще бъде ли разрешено заведения да правят коледни и новогодишни купони и при каква заетост?

Ще се правят ли проверки и ще се налагат ли санкции за частни партита, на територията на заведения?

Ще следи ли някой за провеждането на тържества с много хора в къщи за гости, наети изцяло от една компания?

В същото време повечето авиокомпании отбелязват огромен спад в ранните резервации за празниците и това не се дължи на страх от самия вирус, а на неизвестност по отношение на локалната политика, свързана с приемането на хора от други държави. Все повече са хората, които правят самолетни резервации, като купуват и застраховка за отложен или отменен полет. Застрахователите обаче също започнаха да вдигат цените, като в някои случаи тя може да достигне 30% от цената на самия билет. Нискотарифната "Райън ер" вече заяви, че няма да връща пари за неосъществени полети по време на Ковид кризата.

 

Майкъл О`Лири, основател и шеф на "Райън ер" заяви на 10 ноември на онлайн конференция по време на онлайн световното туристическо изложение WTM в Лондон, че „предварителното тестване за коронавирус преди качване на самолет е разумно, само ако е 36 или 72 часа преди полет, но на самото летище е пълна глупост. Какво правим, ако в събрани за полет 80 човека на терминала, двама са позитивни?“

И ако това изглежда логично от гледна точка на авиацията и приемащите дестинации, то за всеки човек, който си купува билет два или три месеца по-рано, остава личният риск да се окаже носител на вируса, точно преди да излети, дори да няма никакви симптоми.

Спестените от пътуване и куверт за празника пари, които за нашата страна започват от 350 лв. на човек и достигат до 11 хил. лв. за екзотични дестинации, ще бъдат овеществени в материални придобивки.

На дневен ред е планирането на подаръци за празниците, като маркетолози предвиждат рязък спад в типичните за сезона облекла и спортно оборудване, за сметка на електроника – телевизори, компютри, телефони, електронни книги, а от друга страна ръст в търсенето бележат мултикукъри – тенджери, които сами приготвят яденето, след като съставките са изсипани вътре. Голямо е търсенето за ергономични офис столове за дома, комфортни дивани и матраци. На много по-задна позиция са бижутата и продуктите за разкрасяване.

И докато е повече от сигурно, че на хората по света няма да бъде разрешено да празнуват Коледа и Нова година по традиционен начин, поставените под „домашен арест“ нации се готвят да си осигурят най-големия домашен комфорт. В това отношение България не прави изключение.

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.