Европа не е далеч от сценария на Афганистан

Европа не е далеч от сценария на Афганистан
25-08-2021г.
43
Гост-автор
Като реклама ми излезоха две статии в Дойче Веле за жените в Близкия изток и мюсюлманските страни.
Едната от тях с печал разказват за жените от 60-те и 70-те в Афганистан. Е, тогава на власт е Дауд Хан, който е в близки отношения със СССР, Афганистан също през този период получава най-много помощи от СССР на глава на населението от която и да е друга. В същото време е била и в добри отношения с Великобритания. Така е до 1978-а, когато СССР решава да узакони властта си там, идва на власт комунистическата партия, което кара САЩ и Великобритания да почнат да тренират муджахидините и да внасят саудитската версия на исляма в страната. Резултатите ги виждате. А тези от Дойче Веле дали знаят, че страната им също е подкрепяла тези маймуни?
Също така в Иран. На власт е Мохамед Мосадък, фаворитът на цялата аристокрация в Иран, образован в Париж и светски настроен, опитващ се да изолира религиозните консерватори и който вижда в природните богатства шанс да се развие страната му. Уви, британските (тогавашната Англо-Персийска компания, която днес я знаем като Бритиш Петролиъм) американски екплоататори на находищата никак не им харесва това, почват да финансират религиозните радикали, които обаче по-късно те поемат властта и гонят марионетката-шах Пехлави.
Така е и в Сирия, незабрадени жени може да видите само на териториите на правителството (както и огромни християнски фестивали или каранвали, като този в Мармарита), но и не в Идлеб или Сев.Алепо, които се управляват от "умерените ислямисти", наложили шериат. И подкрепени отново от родината на Дойче Веле.
И това в рамките на десетилетие, виждате какво може да стане и как всичко да се промени. Европа не е далеч като гледам, а и европейските лидери с това темпо как си свалят гащите, нищо чудно и ние да станем тук Афганистан. Звучи като шега, нали? И на мен ми звучеше за Сирия, ама на, Идлеб е новият Кандахар.
 
    Автор: Дахер Фарид, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.