"Еврохолд" все пак купува ЧЕЗ след обрат в КЗК

29-10-2020г.
59
Гост-автор
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) изведнъж реши да разреши на "Еврохолд" да купи българските дружества на "ЧЕЗ груп", независимо че само преди няколко месеца беше против и блокира сделката. Последва оспорване и съдебно дело, след което магистратите разпоредиха в края на юни т.г. на антимонополната комисия да види случая още веднъж. Сега КЗК се произнася скоростно и коренно различно от първия път, и разрешава сделката.
 
 "Еврохолд" все пак купува ЧЕЗ след обрат в КЗК

Тримата в борда на компанията, специално създадена за придобиването на ЧЕЗ - Георги Миков, Гари Левсли, Дан Станку. Снимка: "Надежда Чипева, Капитал"

 

Днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Еврохолд България" АД да придобие контрол върху дъщерните дружества на ЧЕЗ Груп в България, съобщи кандидат-купувачът.

Разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% собственост на "Еврохолд". Така българската компания, специализирана в застраховането и лизинга, планира да реализира стратегията си за навлизане на нови регулирани пазари в Югоизточна Европа и за създаване на водеща регионална ютилити компания.

"Еврохолд" подчертава, че вливането на дружествата на ЧЕЗ Груп в България в неговата структура ще бъде подпомогнато от енергиен борд от български и международни експерти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали ръководни позиции в големи енергийни предприятия в Източна Европа. Това са Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков. Сегашният висш мениджмънт на ЧЕЗ България ще запази позициите си, за да се гарантира приемственост в управлението, уверява купувачът.

"Разглеждаме сделката за ЧЕЗ като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и възможност за диверсификация на портфолиото ни. Еврохолд има солиден опит на регулирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови дружества в различни сектори. През изминалите 20 години сме реализирали около 30 придобивания и сме натрупали значителна експертиза", е цитиран в съобщението Васил Стефанов, ръководител "Придобивания и сливания" в "Еврохолд България".

В един от скандалните записи на Бойко Борисов, се говори именно за "Еврохолд".  В него Борисов се заканва "да размаже физиономията" на собственика на компанията "Еврохолд". "Иначе раздуйте това, че вкара̀х КФН по „Еврохолд”, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно!", нарежда премиерът на човека отсреща, който явно отговаря за медийна стратегия. За проверка на Комисията за финансов надзор срещу „Еврохолд България“ АД и три застрахователни дружества от групата на холдинга се разбра на 24 юни 2019 г. Само 4 дни по-рано стана ясно, че компанията е постигнала споразумение за покупка на  "ЧЕЗ България". Точно в края на годината Комисията за защита на конкуренцията не позволи продажбата.

Когато КЗК забрани сделката между "Еврохолд" и ЧЕЗ преди година, основният аргумент беше, че купувачът, който е собственик на "Евроинс", предлага застраховки на "ЧЕЗ Трейд", който пък търгува на енергийната борса.
 

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.