ЕВАЛЛА И БРАВО!

ЕВАЛЛА И БРАВО!
02-09-2021г.
48
Гост-автор

Сараят в Росенец – гледам го и мигам на парцали. Голям, много голям, непомерен за нашата земя, „като една човешка длан“, и за нашето вътрешно Черно море.

Но нима някога е било иначе?
Големината и височината винаги са белег за власт и могъщество. И за недосегаемост. Кой ще те пипне, като си толкова нависоко?

Можел ли е някой да каже копче на властници и милионери след освобождението ни от турско? – Долу фесът, горе цилиндърът и край – шапка на тояга.

А Кобургготите са ни въртели на кобургготския си пръст всички до един.
След 1944 година можел ли е някой да гъкне пред партизанския отряд „Чавдар“?

Ами Живковата фамилия? – Тя беше в облаците. Най-мъдра, най-духовна и най-талантлива.

След 1989 може ли някой да се озъби на обитателите на Росенец, Боджака, Драгалевци, Враня, Банкя и други, огрени от щастие места? Естествено, че не.

И знаете ли какъв е проблемът? Проблемът е, че наричаме това, дето ни заобикаля сега, демокрация. Демокрация, ама не е. Родната ни демокрацията е само дума балон, както много други думи, свързани с времена и епохи. Обаче като сме рекли демокрация, та демокрация. И няма как, трябва да се правим, че сме против Росенец, Боджака, Враня, Драгалевци, Банкя.

Чудя се само как спи в тази огромна, луксозна и кичозна бъркотия от 18 сгради обитателят на Росенец. Как се оправя по тези коридори, спални, тераси, басейни, пристанища, яхти. Не му ли се завива свят от толкова гюлове, лалета, теменуги, фонтани и водоскоци?
Много смел и оправен човек трябва да е този обитател.

Аз лично бих се изгубил и бих умрял от страх и самотия в тези планини от бетон, тухли,

претенции и сини морски хоризонти.

Преди много години посетих Рига. Домакините ме настаниха в огромна вила със спалня поне сто квадратни метра. Леглото – по средата на спалнята. Не мигнах цяла нощ – големината и самотността ме смазаха.

Затова – евалла на обитателя на Росенец и на други такива обитатели на други дворци. Браво и евалла! Корави мъже сте – наистина безстрашни!
Но нашата демокрация ви иска точно такива.

  Автор: Николай Милчев, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.