Euractiv: Шпионирай трудно

Euractiv: Шпионирай трудно
23-03-2021г.
29
Гост-автор

Защо България направи този шпионски скандал публичен? В повечето случаи е по-добре всеки да държи мръсните си дрехи скрити. Не е много мъдро да кажеш на целия свят, че висши служители на собствената ти държава толкова копнеят да работят с руския президент Владимир Путин, че са склонни да го направят за жълти стотинки. И това доста руши имиджа на България на “надежден партньор в НАТО”. 

Но мотивацията на българските власти за оповестяването на този скандал е по-голяма от риска. Правителството на Бойко Борисов и избраният му главен прокурор Иван Гешев трябва да се представи като прозападна и то във време, в което спекулациите около връзката на управлението му с Москва растат. 

Причината - газопроводът, за който България похарчи цяло състояние, и който е изцяло в полза на Путин и никой друг. За администрацията на американския държавник Доналд Тръмп това не бе от особено значение. Сега нещата не стоят точно така. 

И в контекста на това един малък шпионски скандал е идеален в момент, в който кабинетът на демократа Джо Байдън много ясно показа, че ще подхожда спрямо Русия както по времето на Студената война. Тази шпионски скандал освен това помага и за потушаване на напрежението и геополитическите заплахи в региона, в който се намира самата България. 

По-конкретно - Черно море. Тук е разположен Крим, има допълнително напрежение в Азовско море, което може да се превърне в бойно поле между Русия и Украйна, било то като двустранен или международен конфликт. Това също е област на увеличаващ се интерес от страна на САЩ в рамките на НАТо, също така и на инициативата "Три морета" - обичан от САЩ проект, чието председателство ще поеме България.

От Западна перспектива Русия би трябвало да е под натиск, да съжалява за анексирането на Крим и всичко случващо се да действа някак обезкуражаващо за опитите на Москва да разширява влиянието си на украинска територия. Кремъл смята, че администрацията на Байдън ще насърчи Киев да започне операции, с които да възстанови загубените територии в Донбас, което дава почва за една пълноценна безядрена война. 

В този смисъл, шпионирането на един НАТО-вски съюзник, какъвто е България, е изключително ценно за Кремъл, въпреки че се съмняваме Вашингтон да споделя скъпоценна информация и секретни планове със София. България освен това е важна и в контекста на все по ненадеждния съюзник на НАТО, в какъвто се превръща Турция.

Очевидна е прогнозата за засилване на военното присъствие в Черно море. Трудно е обаче да се предвиди дали там ще има война. 

  Източник: frognews

  Превод и редакция: Джесика Вълчева

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.