Естонският вътрешен министър подаде оставка, след като нарече Байдън "стара чанта"

Естонският вътрешен министър подаде оставка, след като нарече Байдън
09-11-2020г.
4
Гост-автор
Естонският вътрешен министър Март Хелме подаде днес оставка, след като нарече Джо Байдън „стара чанта“, което предизвика недоволство на негови колеги в правителството, предаде АФП. Хелме каза пред репортери, че се напуска правителството, за да запази правителствената коалиция, но добави: „Не можете да ми запушите устата, никой не може“. „Не направих нищо, с което да съм застрашил сигурността на Естония“, посочи той след предупреждението на министъра на отбраната, че балтийската държава зависи от американската помощ, за да гарантира сигурността си.
 

Хелме и неговият син – финансовият министър Мартин Хелме, които съответно са председател и зам.-председател на Консервативната народна партия на Естония, направиха коментарите в тяхното съботно радиошоу. „Смятам, че не може да има съмнение, че тези избори са фалшифицирани“, каза Мартин Хелме“. „Ако това проработи, ако Тръмп бъде свален, американската конституция повече няма да действа“.

Март Хелме каза, че „дълбоката държава“ е помогнала на Байдън да спечели и го нарече „корумпирана стара чанта“, без да подкрепи думите си с доказателства.

Военният министър Юри Луйк посочи, че тези коментари „подкопават естонската сигурност и заплашват да влошат американско-естонските отношения“.

„С оглед на геополитическата ситуация на Естония, отношенията ни със САЩ са жизнено важни“, добави Луйк, подчертавайки, че с такива думи със „сигурност“ подкопават правителствената коалиция.

След изборите през 2019 г. Естония се управлява от коалиция между Центристката партия, Консервативната народна партия и консервативната партия „Отечество“.

Президентът Керсти Калюлайд предупреди, че коментарите на Хелме „разрушат“ отношенията със съюзници, от които естонската сигурност зависи.

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.