Ескалация

Ескалация
09-01-2021г.
64
Гост-автор

Автор: Лъчезар Томов, ФБ

Епидемията се развива не като се добавят нови случаи, а като се умножават.

Един човек заразява средно други трима. Този процес не може да се управлява с периодични затваряния и отваряния при едни и същи условия или периоди - всеки път процесът стартира от нова, по-висока начална точка и достига много по-високо ниво отпреди и трябва повече време и усилия, за да спадне отново със същия процент.

Умират повече хора всеки път. България загуби 15 000 души повече през 2020-та година, в смъртност на 1000 това бе най-голямата ни загуба от 1950-а година с много голяма и рязка разлика от всички предишни години.

Ескалацията бе предизвикана от комбинация от фактори, свързани с некомпетентното управление на епидемията от РЗИ и компромисите с добрите практики, които държавата направи на бизнеса, от което накрая пострадах и самият бизнес.
Тези фактори бяха свързани с пълното отваряне на училища, работата в офиси, липсата на тестване при децата (чака се някой да прояви симптоми, за да бъде тестван), оставяне родителите на децата свободно да заразяват в офиси, липсата на контрол за изпълнение на мерките особено в провинцията (за нея отговорност носи и МВР).

Това доведе до огромна трагедия в страната, незапомнена от световните войни насам. Тази трагедия обаче бе свързана с много малко реално заразени хора, много далеч от необходимото количество за самостоятелно утихваща епидемия.
Опитът предсрочно да се отворят всички училища за всички ученици дори със затегнати мерки, преди да има сериозни ваксинационни кампании, ще доведе до нов, по-голям скок на заразените и до нова, по-голяма вълна от надвишена смъртност, ако процесът се остави да се разгърне.

Десетките починали лекари и учители ще се превърнат в стотици.
Месец януари е най-студеният месец на годината, когато правим дървени и грипни ваканции всяка година.

Смъртността от заразни болести през януари е най-висока, както и леталитетът.

В предишни години затваряхме училища през януари, за да спасим живот, сега отваряме при 10 пъти по-смъртоносна болест, за да спасим какво?

Смъртността е основен управленски показател за една държава, той е и основен икономически показател. С какво ще се похвали държавата като успех след едно подобно отваряне и трета вълна?
С нов рекод по надвишена смъртност в мирно време?
Това ли е демографската ни политика?
Ние имаме надвишена смъртност от епидемията дори при 30 годишните!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.