ЕС: Ваксинираните с руска ваксина не се считат за имунизирани срещу COVID-19

ЕС: Ваксинираните с руска ваксина не се считат за имунизирани срещу COVID-19
30-06-2021г.
10
Гост-автор

ЕС не препоръчва ваксинираните с неодобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) или Световната здравна организация (СЗО) препарат против ковид да бъдат възприемани като имунизирани срещу новото заболяване. Това уточни днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.

Досега ЕАЛ е одобрила няколко ваксини, произвеждани в Европа и САЩ, а СЗО разреши и два китайски препарата. Двете институции не са давали одобрение за руска ваксина.

Говорителят уточни, че ограничението за признаване на ваксинация се налага от препоръките, приети от Съвета на ЕС за пътуванията през граница по несъществени поводи. Препоръката предвижда пътниците, които не са получили одобрена от ЕС ваксина, да бъдат изследвани и поставени под карантина по преценка на държавата, в която пристигат.

Допуска се възможност тези допълнителни мерки да не бъдат прилагани за ваксинирани с препарат, утвърден от СЗО. Съветът на ЕС предвижда европейските държави да възобновят ограниченията за несъществените пътувания, когато настъпят промени в епидемичната обстановка.

Говорителят поясни, че за пътниците до ЕС от Великобритания следва да се осигури възможност да пресекат външните граници, ако са ваксинирани с одобрен препарат и от поставянето на втората доза са изминали поне две седмици. Той добави, че преговорите за взаимно признаване на европейските и британските удостоверения за ковид напредват "в правилната посока".

ЕК очаква държавите от ЕС да прилагат изцяло приетите с общо решение препоръки, посочи говорителят. Той отбеляза, че препоръките се преразглеждат на всеки две седмици.

До днес 20 държави от ЕС са се включили в общата система за европейските удостоверения за ковид, а до 1 юли се очаква това да направят също Кипър, Унгария, Ирландия, Малта, Холандия, Румъния и Швеция. Говорителят не можа да отговори на въпрос как ще бъде решен проблемът за онези, които са получили две дози ваксина в различни страни от ЕС, тъй като засега системата отчита и двете дози като "първи".

    Източник: offnews.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.