ЕС се готви за схватка с Борисов

ЕС се готви за схватка с Борисов
16-09-2020г.
0
Гост-автор

Европараментът се активизира в подготовка на пленарния дебат за върховенството на закона в България, който се очаква да се проведе в начаото на октомври. Само вчера (15 септември) бяха изстреляни два залпа – на подгрупата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и на група евродепутати, които настояват за разследване сед като журналистът Димитър Кенаров бе пребит от поицията през нощта на 2 септември.

Интересно е, че и в двете групи депутати има представители от Европейската народна партия. Ледът се пропуква дори в политическата сила, която правеше невъзможното, за да брани сестринската партия ГЕРБ от критики.

По неофициална информация на EURACTIV, в началото на октомври ще се проведе пленарно заседание на Европарламента за върховенството на закона в България. По правило на такива заседания, най-запомнящите бяха за върховенството на закона в Унгария, се кани премиера на съответната държава.

Виктор Орбан не е отказвал покана и успяваше доста умело да отговаря на критиките на евродепутатите. Тогава мачът завърши с неясен победител, което бе нещо като малка победа за Орбан. Бойко Борисов, разбира се, няма такива политически и езикови способности и вероятно ще откаже участие – ще прати Томислав Дончев или Деница Сачева.

Но това ще бъде капитулация. Само по себе си това ще е равносилно на служебна победа на Европарламента срещу едно управление, което очевидно системно погазва върховенството на закона. На фона на протестите у нас, това ще е вероятно кулминация на натиска за оставка.

Пленарното заседание на Европарламента също ще бъде повод за нови публикации за България в чуждите медии, които една оставка междувременно би могла да предотврати. Защото негативният имидж на страната, за който можем да упрекнем единствено управлението на Бойко Борисов, нанася поражения, които се изчисляват в десетки милиарди.

Източник: Euractiv

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.