Ердоган към ДПС: Под лидерстното на моя скъп приятел Борисов България се справя успешно с кризата

Ердоган към ДПС: Под лидерстното на моя скъп приятел Борисов България се справя успешно с кризата
12-12-2020г.
16
Гост-автор

ДПС покани дистанционно да се включат като участници множество политици от съседна Турция, включително президентът на страната Реджеп Ердоган, който е и председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието. В продължение на години ДПС имаше сложни и противоречиви отношения с партията на Ердоган. В определен период турските управляващи стигаха дотам, че открито подкрепяха съперниците на Доган у нас - първо ГЕРБ, а след това Лютви Местан и Касим Дал. Сега обаче държавният глава на Турция се отзова на поканата и изпрати приятелско послание на видеозапис. В него той поздрави делегатите на ДПС "с най-сърдечни, чувства, обич и копнеж" и им пожела конференцията "да бъде повод за благото на сънародниците ни в България".

В същото време Ердоган спомена с добро премиера Бойко Борисов във връзка с борбата срещу COVID-19 и подчерта помощта, която е оказала Турция на България: "Виждаме, че под лидерството на моя скъп приятел, министър-председателя Борисов, България също продължава да води решителната си борба с коронавируса. В най-критичния период на пандемията бяхме до нашата съседка България, предоставяйки й медицинска помощ и подкрепа." По отношение на бъдещето турският президент заяви: "Вярвам, че Движението за права и свободи, заело своето важно място в българската демокрация, ако е рекъл Господ, ще продължи по своя път с по-всеобхватно и приобщаващо разбиране през новия период. Турция също ще продължава да бъде до вас, на основата на добросъседските си отношения, приятелството и съюзническите връзки с България."

На живо се включиха Кемал Кълъчдароглу - председател на Народнорепубликанската партия, и Мерал Акшенер - водачът на Партията на доброто. Видео послание изпрати и Кемал Айдън зам.-шеф на Партията на националистическото действие. Това всъщност са лидерите на най-големите политически сили в югоизточната ни съседка.

Приветствие към конференцията имаше и от посланика на Азербайджан Наргиз Гурбанова, която благодари на движението за подкрепата му за Азербайджан: "Ние приветстваме справедливия и основан на международното право курс на ДПС по отношение региона на Южен Кавказ." Гурбанова констатира, че "конгресът на ДПС съвпада с деня на паметта на общонационалня лидер на азербайджанския народ Гайдар Алиев", за когото дипломатът посочи, че възстановил отношенията между нейната страна и България в началото на 90-те години.

 

 

С най-голям интерес на конференцията се очакваше обръщението на Ахмед Доган към неговите съпартийци. На традиционните си речи в края на всяка година почетният лидер на движението задава курса, който неговата политическа сила да следва в близкото бъдеще. Не беше такъв обаче сегашният случай. В изключително кратко обръщение Доган поздрави хората си с успеха им да организират дистанционно националния форум. И се отдаде на лично откровение: "Знаете ли, понякога така съм се сърдил на съдбата, че ме направи политик. Но, като гледам как се утвърждавате и развивате, трябва да се извиня на съдбата, защото получавам едно огромно вътрешно удовлетворение като ви гледам как сте модел за политика. Благодаря ви, че ви има. Убеден съм, че ви предстои много интересно бъдеще." Накрая завърши с пожелание за хубави празници и добро здраве. 

Политическата изява беше оставена изцяло на Карадайъ, който в началото на конференцията изнесе доклад за периода, в който оглавява партията – от 2016 г. насам. Той посочи, че за това време ДПС е било изправено пред сериозни предизвикателства за своето единство. По думите му резултатите от местните избори през 2019 г. са показали, че вътрешните проблеми са преодолени, а движението е разширило своето влияние.

„Единството и заедността са наша кауза и същност. Нашата сила ни дава самочувствието на строители на демократична България, реформатори в европейски план, радетели на глобалния ред. Ние сме ДПС и нашата кауза ни прави все по-силни и уверени в себе си ... Налице са предпоставки за историческа мисия на ДПС в името на спасението на бъдещето на България. Трябва да използваме нашата сила и енергия за истинска промяна на статуквото в страната в полза на българските граждани”, обяви Карадайъ.

 

 

Като основен фактор за силата на партията той открои почетния й председател. „Големите неща са присъщи на хора, способни да виждат бъдещето, да карат нещата да се случват, да отприщват и регулират вътрешната сила на колективното тяло. Ние в ДПС имаме редкия шанс да сверяваме часовника си с държавник, политик и философ като д-р Ахмед Доган”, отдаде почит Карадайъ на основателя на движението.

От речта му стана ясно, че оценката на ДПС за управлението на страната не се е променила. Карадайъ посочи, че кризата в страната и липсата на реформи са проблеми, които са отвъд възможностите на управляващите. „Многократно предупреждавахме партия ГЕРБ за създадените от самите тях предпоставки за провал на управлението, поради включването на национализмите и популизмите в централната власт”, повтори той постоянния укор на движението към партията на Бойко Борисов. "Основен модел за правене на политика на ГЕРБ е разделението и противопоставянето, придружени с езика на омразата, арогантността и агресията. А резултатът е ерозия на държавността, рушене на демокрацията, погазване на правата и свободите, неспазване на Конституцията и законите на страната", обобщи лидерът на ДПС мнението на партията си за ГЕРБ.

Карадайъ се оплака, че призивът на ДПС към премиера и президента да подадат оставка е останал нечут. И отправи предупреждение към Борисов и хората му - ще претърпят щети на предстоящите избори, които ще бъдат толкова по-тежки, колкото повече време се държат за властта. За държавния глава не спомена нищо.

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.