Енергия за идиоти

Енергия за идиоти
26-11-2021г.
46
Емил Йотовски

Енергията е голяма работа. Още Айнщайн е открил, че енергията и масата могат да се трансформират. Само че сега ще говорим за една друга енергия, която може да се трансформира не в маса, а в идиотщина.

        И така… Карайте колело. По-полезно е. Топи мазнините, а и така пазите планетата.

Сериозно ли? Само като си представя дете с колело в центъра на града и ми прилошава. В България за твоята сигурност не трябва да си с колело, а минимум с джип или някой по-лек бронетранспортьор. Тогава вероятността да оцелееш при сблъсък с идиот, е минимална. Да не говорим, че тези смешните неща, които са направени с цел усвоения на средства и се наричат велоалеи са нелепи. Само за едно минаване по ул. „Раковски“ видях две коли спрели, най-вероятно само за минутка на велоалеите. Това кара тротинеткаджиите и колоездачите да влизат в платното на колите, което вече е еднолентово. Какво става си го представете сами.

Колкото до законите и стриктното им спазване само искам да ви припомня за жестоко катастрофиралото дете на шест години в джипа на някакъв кмет. Детето карало с несъобразена скорост… Спомнихте ли си? Толкоз за правосъдието, закона и дрън-дрън…

Но говорим за енергия. Да оставим колелата на колоездачите и да се насочим към един средностатистически двустаен панелен апартамент. Собствениците вече са отрязали парното. Не защото са студенолюбиви а защото са средностатистически работещи бедни. Има една тръба, която минава през хола и една в банята и те са задължени да си плащат за нея. Някъде около стотачка на месец. За да не поддържа усещането за виновност хронично по телевизора показват едни чиновници с костюми, които обясняват, че това дори е малко предвид цената на незнамсиквоси на международния пазар. Също така, че ни чака тежка зима и дори показва някаква диаграма, която показва нещо, което само секретарката му знае. Но най-важното, което трябва да се помни е, че зелената енергия струва повече.

 

 - Ми, ако е по-скъпа не я искаме.  – мънка средностатистическия работещ бедняк.

 - Да, ама не може. – опонира му телевизора -  Задължени сме да сме екологични. Някакъв подписан договор, разбираш ли… и по сто кинта на месец за две тръби.

 - А може ли да отрежа тръбите?

 - Не. Защото какво ще кажат съседите?

 И средностатистическият бедняк е принуден да тегли бърз кредит, за да не се кара със съседите и юристконсултите на топлофикация да не го подгонят. Яд го е, ама какво да направи. И си мисли, справедливо ли е да избираш между храна и това да плащаш нещо, което не искаш на цени, които не понасяш?

        Няма значение дали е справедливо, важното е, че е законно – отговаря ти телевизорът.

        Докато мажеш пастет върху филия облечен с къщния си зимен пуловер можеш да се успокояваш, че правиш нещо хубаво за планетата, но само в моментите, когато не пускаш печката.

После отиваш да тренираш с велосипеда, защото това е бъдещето – едно динамо закачаш и готово.

      Източник: novini.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.