Елена Йончева: Румен Радев е президентът обединител. Социалистите ще гласуват за него и на втори тур

Елена Йончева: Румен Радев е президентът обединител. Социалистите ще гласуват за него и на втори тур
18-11-2021г.
25
Гост-автор
Симпатизантите на БСП категорично подкрепиха президента Румен Радев на първи тур. Това ще е тяхната воля и на втория тур в неделя. Поведението на Корнелия Нинова няма да ги разколебае. Президентът показа, че е обединител за хората, които искат промяна.
Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в предаването „Въпросите“ на TV1 с водещ Генка Шикерова.

Румен Радев застана на страната на българите, които излязоха на улиците през 2020 г., за да протестират срещу авторитарния режим на Бойко Борисов, припомни Елена Йончева. Вдигнатият юмрук е знак за решителност.

На въпрос каква може да е причината за сегашния разрив между Корнелия Нинова и Румен Радев, евродепутатката отбеляза, че досегашният председател на БСП е последователна в опитите си да провали президента. Видно беше още от нежеланието й да подкрепи открито Румен Радев, когато през февруари той обяви, че ще се кандидатира за втори мандат. Личи си и от изключително острите коментари към него от екрана на партийната телевизия, в приближените сайтове до БСП и др.

Корнелия Нинова вече открито помага на ГЕРБ и в президентската им кампания. Тя обяви оставката си формално и нападна президента и служебното правителство. Всъщност Корнелия Нинова не подаде оставка. Писмото, което изпрати до партийните организации е само за печелене на време, убедена е Елена Йончева.

Затова и не може да се говори за внезапен разрив между Корнелия Нинова и президента. Румен Радев много ясно застана срещу режима на Бойко Борисов. По същото време - на протестите през 2020 г., Корнелия Нинова не призова парламентарната група на БСП да напусне Народното събрание, за да засили натиска срещу управлението на ГЕРБ. Когато бившият главен прокурор Сотир Цацаров кандидатстваше за председател на КПКОНПИ, не беше ли Корнелия Нинова човекът, който поиска, достатъчно настойчиво, от депутати от БСП да го подкрепят, попита Елена Йончева.

Вместо да използва този страхотен инструмент, който й дадохме в ръцете през есента на миналата година – резолюцията на Европейския парламент за ситуацията в България, единственото, което Корнелия Нинова заяви беше, че в нея се говори за Северна Македония. В документа няма нито дума за Северна Македония. Това е фалшива теза, използвана от тогавашния премиер Бойко Борисов, за да отклони вниманието от силно критичната позиция на Европейския парламент, припомни Елена Йончева. Да сте чули председателят на БСП да каже нещо за Барселонагейт, за аудиозаписа с Бойко Борисов и техническата му експертиза, за чекмеджетата в спалнята на бившия премиер, за продължение на разследването на корупцията в строежите на магистралите, каза още тя. „Продължаваме промяната“ спечели последните избори и защото се заяви като антикорупционна формация. Корнелия Нинова не убеди хората, че се бори срещу режима на ГЕРБ.

През 2017 г. за БСП гласуваха близо 1 млн. души, а четири години по-късно – малко над 200 000. Има причина близо 700 000 българи да изгубят доверието в партията. Те не са отнети нито от „Продължаваме промяната“, нито от опонентите и критиците на Корнелия Нинова, коментира Елена Йончева.

Според нея председателят не само трябва да се оттегли от ръководството на БСП и от преговорния процес за съставяне на правителство, но в партията трябва да започне разговор за пътя, който предстои. Дали БСП ще бъде консервативна лява партия, както я определи Корнелия Нинова, което е нонсенс, или ще се превърне в истинска европейска социалдемократическа формация.

Много е важно на предстоящото заседание на Националния съвет членовете на БСП да не стоят с преклонени глави. В партията има много способни, умни, смели и млади, и по-опитни хора. Те трябва да поведат левицата, иначе на следващите избори ще се борим за прескачане на 4-процентовата бариера, категорична е Елена Йончева.

   Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.