Елена Йончева: Без подкрепа за правителство с мандат на ИТН ще върнем Бойко Борисов на власт

Елена Йончева: Без подкрепа за правителство с мандат на ИТН ще върнем Бойко Борисов на власт
14-07-2021г.
31
Гост-автор

Без подкрепа за правителство с мандат на „Има такъв народ“ има опасност да върнем Бойко Борисов на власт. Няма друг вариант да бъде съставен кабинет на демократичните партии в този парламент. Задачата е да се отстрани ГЕРБ от власт. Ниската избирателна активност показва умора, при следващи избори има вероятност тя да нарасне. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV1.

Според нея Слави Трифонов има нетипично политическо мислене. Приемам неговия ход да предложи правителство като поемане на цялата отговорност. Той показа, че няма да води пазарлъци – това, което мнозина политици наричат „политически компромиси“, каза тя. Конституцията изисква най-многобройната парламентарна група да представи предложенията си в Народното събрание и „Има такъв народ“ ще го направи, според нея. Каква подкрепа ще получи, ще решат народните представители.  

Първо трябва не просто да се отстрани ГЕРБ от власт, но този процес да стане необратим, е позицията на евродепутатът. След това може да се водят дебати и битки за леви и десни политики. В екипа, който „Има такъв народ“ предложи, има млади, добре образовани, амбициозни хора. Нека да видим на какво са способни. Доколко ще бъдат успешни няма как да разберем, ако не им дадем шанс, коментира тя. Според нея каквото и правителство да бъде избрано от това Народно събрание, то ще бъде много зорко наблюдавано от демократичните партии.

Елена Йончева заяви, че поведението на председателя на БСП да откаже подкрепа за кабинет на Слави Трифонов – независимо дали във вече предложения състав или друг, е опит да спаси себе си. За последните четири години партията е изгубила 600 000 гласа, като само за последните два месеца – над 100 000.

Нека не забравяме, че само преди два месеца председателят на БСП защитаваше обратната позиция – изрази готовност да подкрепи безусловно каквото и да е правителство на „Има такъв народ“. Сега математиката показва, че евентуално правителство на БСП може да бъде гласувано само с договорка с ГЕРБ.

 

„Позитано“ 20 изгуби доверието на избирателите, партията започна да се управлява авторитарно, критиците се отстраняват, а опозиционността на част от ръководството се приема за фасадна. Не беше ли председателят на БСП тази, която поиска депутатите на левицата да подкрепят Сотир Цацаров за директор на КПКОНПИ, попита Елена Йончева.

Според нея е важно да има диалог между демократичните формации в парламента. Елена Йончева е убедена, че съдебната реформа е безалтернативна и ще бъде направена.

На въпрос за какво предполага, че ще бъде разпитван бившият премиер Бойко Борисов, който във вторник получи призовка, тя изброи някои от възможностите – за злоупотреби за милиарди, особено в строителството на магистрали; за заплахи за физическо унищожение към свидетел на корупция; за записите, в които се чува, че поръчва бизнесмен да бъде размазан, а политически опонент – да бъде изгорен; за кюлчетата в спалнята; за „Барселонагейт“...

Елена Йончева припомни, че на 9 юли в писмо до нея главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност  на Испания - Алехандро Лузон Кановас обясни, че разследването е прехвърлено в България. Той е получил уверение, че българската прокуратура е по-напред в работата си по него, а европейското законодателство не позволява разследване за едни и същи лица да се води едновременно в две юрисдикции. В края на септември в България ще дойде мисия на мониторинговата група за демокрация на ЕС, съставена от евродепутати, сред които и Елена Йончева. Въпросът за „Барселонагейт“ ще бъде поставен на срещите с българските институции, увери тя.

    Източник: Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.