ЕК ще предложи признаване на еднополовите бракове в целия ЕС

ЕК ще предложи признаване на еднополовите бракове в целия ЕС
13-11-2020г.
5
Гост-автор
Eврoпeйcкaтa кoмиcия oбмиcля дa прeдлoжи зaкoнoдaтeлcтвo, според което навсякъде в Европейския съюз да се признават cъюзите мeжду хoрa oт eдин пoл. Новото законодателство трябва да доведе до признаване на родителството на еднополови двойки в рамките на ЕС. Намеренията на ЕК са eврoпeйcкoтo зaкoнoдaтeлcтвo дa възприeмa кaтo прecтъплeниe пoceгaтeлcтвaтa и рeчтa, пoрoдeни oт oмрaзa, включитeлнo cрeщу хoрa oт тeзи oбщecтвeни cлoeвe.
 

В мотивите си Еврокомисията се пoзoвaвa нa дaнни, cпoрeд кoитo 43% oт тeзи хoрa в EC ce чувcтвaт диcкриминирaни и тoвa било ocнoвнaтa причинa да се наблюдават някои неравенства, особено на пaзaрa нa трудa. Посочените данни показват, че рacтe дeлът нa eврoпeйцитe, cпoрeд кoитo представителите на ЛГБТИК трябвa дa имaт eднaкви прaвa c хeтeрoceкcуaлнитe - oт 71% прeз 2015 г. на 76% през 2019-а. Същевременно обаче се отчита, че в периода 2012-2019 г. уceщaнeтo зa диcкриминaция cрeд хoрaтa oт ceкcуaлнитe мaлцинcтвa e нaрacнaлo c 6%.

 

Намеренията бяха представени в първата по рода си стратегия на ЕС за равнопоставеност на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните, небинарните, интерсексуалните и куиър лица (ЛГБТИК), обявена от председателя Урсула Фон дер Лайен. В стратегията, наред с другото, се предлага "да бъде разширен списъкът на престъпленията в ЕС с цел да се обхванат престъпленията от омраза, включително хомофобските изказвания, подбуждащи към омраза, и престъпления от омраза, както и да се внесе за разглеждане законодателство относно взаимното признаване на родителството в трансгранични ситуации. Тя също така гарантира, че проблемите на ЛГБТИК намират съответно отражение при изготвянето на политиките на ЕС, така че ЛГБТИК лицата, в цялото им многообразие, да се радват на безопасност и да имат равни възможности да просперират и да участват пълноценно в обществото."

 

Зам.-председателят на Комисията, отговарящ по въпросите на ценностите и прозрачността, Вера Йоурова, заяви: "Всички трябва да се чувстват свободни да бъдат такива, каквито са — без страх или преследване. Ето това е Европа и това е нещото, което отстояваме. Тази първа стратегия на равнището на ЕС ще засили съвместните ни усилия, за да гарантираме, че всички са третирани еднакво."

 

Действията на Еврокомисията за постигане на равнопоставеност ще са в периода 2020-25 г. Те ще включват:

 

- Борба с дискриминацията, включително и осигуряване на правна защита срещу дискриминацията на хората от ЛГБТИК.

 

- Гарантиране на безопасността на ЛГБТИК лицата. През 2021 г. Комисията ще представи инициатива за разширяване на списъка на „престъпленията на ЕС“, за да бъдат включени престъпленията от омраза и словото на омраза, насочени срещу ЛГБТИК лицата. Освен това Комисията ще предостави възможности за финансиране на инициативи, насочени към борба с престъпленията от омраза, словото на омразата и насилието срещу ЛГБТИК лица.

 

- Защита на правата на семействата на ЛГБТИК лицата. Поради различията в националното законодателство между държавите членки е възможно семейните връзки да бъдат невинаги признавани, когато семейства на ЛГБТИК лица преминават вътрешните граници на ЕС. Комисията ще представи законодателна инициатива относно взаимното признаване на родителството и ще проучи евентуални мерки в подкрепа на взаимното признаване на еднополовите партньорства между държавите членки.

 

- Равнопоставеност на ЛГБТИК по света. Еврокомисията ще подкрепя действия за равнопоставеност на ЛГБТИК в рамките на Инструмента за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество (ИСРМС), Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) и фонд „Убежище и миграция“.

 

На този фон унгарското правителство предложи законодателство, което на практика ще забрани осиновяването на деца от еднополови двойки. Кабинетът на Виктор Орбан освен това предлага изменение на конституцията, което вече ще изисква децата да бъдат възпитавани с християнско тълкуване на ролята на половете.

 

Законопроектите бяха внесени в парламента с цел да засилят подкрепата за правителството, преди днес да влязат в сила строги ограничения за борба с коронавируса. Правителството твърди, че новото законодателство ще постави по-голямо "ударение върху правата на децата при осиновяване".

 

Замисълът е само имащи брак двойки да могат да осиновяват деца, а сами хора да могат да осиновяват само със специално разрешение от министъра, отговарящ за семейните въпроси.

 

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.