ЕК пише екшън план за защита на независимата журналистика

ЕК пише екшън план за защита на независимата журналистика
12-10-2020г.
19
Гост-автор

До края на годината Европейската комисия (ЕК) ще представи планове за действие за защита на независимата журналистика. Това обяви в понеделник заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова по време на конференцията “Медийната свобода в България”, организирана от EURACTIV България и групата на “Алианс на социалистите и демократите” в Европейския парламент.

В следващия европейски бюджет ще има 61 милиона евро в подкрепа на независимите медии и журналистите, каза Йоурова. ЕК ще съсредоточи усилията си върху осигуряването на плурализма на дигиталния медиен пазар в ЕС, както и да се изработят механизми за защита на журналистите от т.нар. SLAPP дела. Това са съдебни процеси, завеждани с цел да се заглушат критици и да се наложи цензура.

“ЕК не може да спечели войната за защита на независимите медии сама, но ще използваме всички инструменти, които имаме на разположение”, каза зам.-председателят на ЕК и допълни, че до края на септември ще стартират множество пилотни проекти за предоставяне на правна и практическа помощ за разследваща журналисти пред Европейския център за медийна свобода.

Вера Йоурова повтори, че ЕК е обективна оценка на ситуацията с медии в ЕС. Специално за България изводите са, че липса прозрачност на медийната собствеността и разпределението на европейските пари за рекламата, което е отговорност на държава. Българските медии са подложени на политическо влияние, има и притеснителни сигнали за атаки срещу журналистите.

“Финансираме редица проекти за тези журналисти, които са заплашени, включително за създаването на убежища за журналисти”, каза Йоурова. Тя обясни, че европейските пари за реклама на еврофондовете трябва да бъде разпределяна чрез законно проведени обществени поръчки.

“България е събирателен образ за всички проблеми със свободата на пресата, които намираме в ЕС и Балкани”, коментира Павел Салай, който е координатор на “Репортери без граници” за ЕС и Балканите.

Той напомни, че през 2019 година България е подписала Партньорството за информация и демокрация, която трябва да гарантира свободата на изразяването в глобален план. Въпреки това свободата на медиите в България продължава да се влошава, а българското правителство няма воля да подобри положението, каза Салай.

Той напомни, че екипът на “Репортери без граници” се е срещнал с Бойко Борисов през 2019 година. На срещата организацията е обещала да представи своите предложения за подобряване на медийната среда в средата.

През март “Репортери без граници” изпълнява своите ангажименти и изпраща на Борисов “Пътна карта за медийната политика в България”. Предложението им е за създаване на национална и независима комисия за подобряване на медийната свобода. Те трябва да се занимават с подобряването на медийното законодателство, както и да разпределят държавни субсидии за медиите.

Шест месеца по-късно Борисов напълно игнорира опитите на “Репортери без граници” да се свържат с него, за да получат обратна реакция на своята “пътна карта”.

Евродепутатът Елена Йончева обяви, че ще работи активно за създаване на механизми на европейско ниво за подкрепа на независимите медии. “Трябва да се действа сега, докато все още има останали малко свободни територии”, каза Йончева.

Тя напомни, че преди 13 години България е била на 36 място в класацията на “Репортери без граници” за свобода на словото, а сега е на 111-о място.

“Няма как човек да не настръхне от тези данни. Ако България продължи да спада със същите темпове, до десет години може наистина да се нареди до Северна Корея, от която ни делят само 69 места в класацията. Това е по-малко отколкото сме се сринали за последните 10 години”, коментира Йончева.

Тя се обяви за създаване на мерки за разкриване на реалната собственост на медиите, подкрепа за разследващата журналистика и специално финансиране от европейския бюджет в подкрепа на независимата журналистика.

“Това финансиране разпределяно от международни организации, които да бъдат гарант за честното разпределяне на фондовете”, каза Йончева и допълни, че връщането на България на европейския път много зависи от състоянието на медиите.

Източник: Euractiv

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.