ЕК иска законодателство с правилата на Истанбулската конвенция

ЕК иска законодателство с правилата на Истанбулската конвенция
26-11-2020г.
4
Гост-автор

По време на дебатите по спорния за доста страни членки на ЕС документ повечето оратори призоваха тези, които не са го ратифицирали, да го сторят.

„В ЕС все още има страни членки, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция и които я осъждат. Преди година ние дадохме на Комисията ясен сигнал, като я призовахме да включи насилието срещу жените в каталога на признатите от ЕС престъпления. Преди година призовахме за ратификация на Истанбулската конвенция. Само че изминаха 12 месеца, без да се случи нищо“, посочи полската „зелена“ евродепутатка Силвия Спурек.

Испанката Мария Сорая Родригес Рамос от либералната група „Обнови Европа“ (ЖЕ) спомена поименно държавите. Незнайно защо обаче тя не назова България.

Страната ни е една от тези, които не са ратифицирали конвенцията. Правителството в София се мотивира с решение на Конституционния съд. На него се позовават и голяма част от евродепутатите ни.

Италианката Силвиа Сардоне от крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД) обърна внимание, че много жени в ЕС биват принуждавани да ходят забулени. И настоя за това да се подават повече сигнали.

Испанската консерваторка Маргарита де ла Писа обаче бе категорично против Истанбулската конвенция. За нея този документ е „троянски кон, който вкарва джендър идеи през задния вход“. И дава на жените толкова привилегирован статут, че дори един комплимент може да се превърне в престъпление.

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.