Единствената възможна България

Единствената възможна България
04-07-2021г.
18
Гост-автор

Автор: Отец Владимир Дойчев, ФБ

Днешният празник напомня, че е възможна и друга България. Страна на тези, които довчера бяха с нас, а днес са съжители на Ангелите. Страна на забравили себе си от любов апостоли. Страна на подвижници с очи и сърца, пълни с Адамов плач и копнеж по Рая. Страна на мъченици, отиващи на смърт като на радостно тържество. Страна на обикновени наглед хора, които в своята чудна необикновеност са умеели да осмислят всичко през светата Литургия.
 
За тази България все повече се говори и мисли в минало време... В неверно време. За нея няма място насред морето от меркантилност, политическа настървеност и нещастна чалга веселба, предвещаваща преяло неспасително спасение.
 
И все пак, тази "друга" България не може да бъде изтрита. Защото е единствената възможна България.
 
Страните служат само за едно - за да бъдат преддверие на вечността. И за нищо друго. Чуйте това и го кажете на всички, обзети от амбициите на този свят: ЗА НИЩО ДРУГО! Кажете го и на себе си! Кажете го високо, за да се чуете! За да не пренебрегнете гласа, който имате в себе си по наследство.
 
Тази България си стои някъде в далечината и очаква да се завърне при нас. И нищо не губи от това, че не й обръщаме внимание. А страда заради нашата уверена безпътност.
Лято е! Вечерите са дълги! Опитайте да посветите една от тях на децата си (например тази вечер). За да им разкажете, че българите са били добри хора. Може пък да ви повярват...
 
Честит празник на всички български светии!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.