Единствената алтернатива на ХелпКарма се нарича държава

Единствената алтернатива на ХелпКарма се нарича държава
10-11-2020г.
5
Гост-автор
В последните дни получих много съобщения от непознати относно скандала с фондацията „Хелп Карма“. Тези съобщения са два вида – едните ме питат какво мисля по въпроса, а други ми съобщават за нередности.
Например човек, който се занимава с благотворителност, и неговата кауза е публично известна, ми написа, че от Хелп Карма са го търсили с предложение – да качат неговата кауза на платформата, а той да получи лично и в кеш половината от събраните средства. Това, ако е истина, е престъпление и законът повелява да уведомя прокуратурата за такава информация, което аз ще направя. Друг пък ми изпрати интересни факти за основателите на това НПО.
 
По-интересни са обаче писмата, в които ме питат какво мисля по въпроса. А някои ме питат дали не мога да създам алтернатива на Хелп Карма. Дори, ако съм прекалено зает, дали бих могъл да вдъхновя някого за създаването на алтернатива, но по-честна.
 
Имам опит с работа с всевъзможни НПО-та - когато някой ме привлече за някаква кауза и аз попитам как ще документираме всичко. За да спазим законите, в ICDSoft водим много стриктно счетоводство и не хвърляме пачки от балкона – ми се казва, че хората имат регистрирано НПО...
 
Хора, аз почти не познавам човек, който да няма НПО! Преди години този роден феномен ми стана любопитен и в един период започнах да помагам на няколко такива индивида, за да видя дали са читави. И ето какво видях – един излиза с призив за събиране на средства за нещо. Били нужни Х лева – веднага пращам Х лева от личния си Пейпал и казвам на човека: „Ето, имаш нужните пари“. Но това не се обявява и призивът си виси в социалната мрежа още дълго – чак до следващия призив за пари. Точно затова анонимните дарители трябва да излизат на светло – за всеобщо добро. В един от многобройните случаи ми поискаха и дадох пари за кастрация на 80 бездомни кучета, а след това се оказа, че в този град има програма за безплатна кастрация... Масово не получавам документи за дарения. Това означава, че тези НПО-та не водят счетоводство. И научавам, че тези, на които помагам с личните си пари, всъщност участват в безброй програми и програмки на ЕС и държавата, които пък се финансират и с вашите пари.
 
Но да не ви губя времето – ще карам по същество по отношение на алтернативата и вдъхновението за нейното създаване. Единствената алтернатива на това безобразие се нарича ДЪРЖАВА.
Д-Ъ-Р-Ж-А-В-А!
 
Ако държавата е дрехата, която трябва да стопли всички, то всичките тези НПО-та и инициативи са кръпки върху тази дреха.
 
Да, вехта ни е дрехата, отдавна ни окъся, а и е демоде. Толкова демоде, че два милиона отказаха да я носят и хукнаха голи накъдето им видят очите, а другите ги е срам, но нямат избор. Докато ние не седнем и не създадем нова, консенсусна, кройка и не хванем голямата ножица, ще сме несретниците на Европа, а и не само.
Това е единствената алтернативата на Хелп Карма и на всевъзможните приюти, трапезарии и акции за събиране на средства за поредната операция на болен човек.
 
В следваща статия, когато намеря време, ще ви разкажа кой и къде, според мен, държи заключени голямата ножица, новия топ с плат и конците.
 
 
Автор: Димитър Димитров
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.